Konrád, Tivadar

Kaláka Fesztivál, először Egerben

2012.06.18. 13:50

Programkereső

Harmincharmadszor rendezik meg a folk-dzsemborit, amely ezúttal június 29. és július 1. között, és az eddigi diósgyőri rendezvények után új helyszínen, az egri várban lesz.

Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja a Bükk túlsó oldalán talált átmeneti otthonra: a hazai folkzene legnagyobb múltú seregszemléje azt követően költözik át hagyományos helyszínéről, a diósgyőri várból Egerbe, hogy a miskolci helyszínen rekonstrukciós munkálatok kezdődtek - közölte a fesztivál programigazgatója, Rosta Katalin a rendezvény pénteki egri sajtótájékoztatóján. A szervezők úgy véltik, az új helyszín ideális, egyben lehetőséget jelent a megújulásra, Miskolcon ugyanis a vár messze található a város központjából, így elszigetelt volt a rendezvény, Egerben viszont a teljes városközpontra kiterjedhet a fesztiválhangulat.

Kaláka Fesztivál Eger
Kaláka Fesztivál Eger

A szervezők hét-nyolcezer érdeklődőre számítanak, akiket a város kollégiumaival és panzióival történt megállapodás alapján olcsó szállásokkal várnak. Ugyancsak megállapodtak a MÁV-val arról, hogy 50 százalékos menetdíjkedvezményt vehetnek igénybe a Kaláka Fesztivál látogatói. A helyszínváltozás a program színvonalára nem lesz hatással, hiszen az Egri Várban és a Dobó téren felállított színpadokon 25 együttes és előadó koncertjén vehetnek részt a népzenerajongók: egymásnak adja a stafétát a Kaláka, Csík Zenekar, a Muzsikás, Szalóki Ági, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Klezmer Band, a Vujicsics, és még sokan mások. A koncertek mellett három napon át kézműves piac, népi csapatjátékok, folkkocsma és éjszakai táncház várja az Egerbe látogatókat, de lesznek képzőművészeti kiállítások és filmvetítések is.