Konrád

Arkadijus Gotesmanas Budapesten!

2012.06.19. 15:50

Programkereső

A sokoldalú litván ütős június 22-én Vukán Györgyékkel zenél a BJC-ben, 23-án pedig a Millenárison lép fel önálló produkciójával.

Az ungvári születésű Arkadijus Gotesmanas 30 éve él és dolgozik Litvániában. Az egyik legsokoldalúbb dobos és ütőhangszeres: nemcsak jazzt, hanem kortárs komolyzenét is játszik, emellett forgatókönyveket ír előadásokhoz és installációkhoz, zenét szerez, zenei felvételeket készít színházi produkciókhoz, némafilmek megzenésítésében működik közre. A Vilniusi Klezmer Zenekar alapítója és tagja, a Klezmer Zenei Fesztivál szervezője.

Arkadius Gotesmanas
Arkadius Gotesmanas

Legfontosabb állomásai többek között a híres litván szaxofonossal, Petras Vyšniauskassal  közös duettje a Petrarka, amellyel számos híres európai fesztiválon szerepeltek. A művész dolgozott Izraelben is, ahol a híres zonroristával, Vyacheslav (Slava) Ganelinnel is muzsikált. Később Vyšniauskassal és Ganelinnel megalapította az Alliance Triót. 1996 óta Arkadijus Gotesmanas tagja a Dainius Pulauskas Sextetnek, amely a legaktívabb, legizgalmasabb fúziós litván jazz-zenekar.  A kétezres évektől a művész leginkább saját projektjeire koncentrált, amelyek közül kiemelkedik a 2003-as "J. Brodsky In Memoriam", amely a nagyszerű költőnek, Joseph Brodskynak állít emléket.

Számtalan produkcióhoz írt zenét, egyik legfigyelemreméltóbb színházi adaptációja pedig Stefan Zweig: Levél egy ismeretlen asszonytól című művéhez kötődik. Ezen kívül híresek performanszai is, amelyek közül kiemelkedik a  "The Soloing Faces" installáció, amellyel a 200-es Vilniusi Jazz Fesztivált nyitották.

A Budapest Jazz Club színpadán június 22-én közös muzsikálásnak lehet szem és fültanúja a kedves közönség, ezenk az estén a jól ismert zseniális trió (Vukán György, Berkes Balázs, Balázs Elemér) mellé csatlakozik Arkadijus Gotesmanas. Június 23-án este pedig a Skandináv és Balti Szent Iván Napon lép fel saját önálló produkciójával a Millenárison.