Konrád, Tivadar

Sztárdömping a 9. Veszprémfesten

2012.06.19. 17:00

Programkereső

Tömény élmény, nemcsak ínyenceknek: Ruggero Raimondi, Miklósa Erika, George Benson, Matt Bianco, Mezzoforte, Buena Vista Social Club és Omara Portuondo, és még sokan mások, július 18-21 között, Veszprémben.

A tízszeres Grammy-díjas amerikai jazzgitáros, George Benson koncertje nyitja meg a kilencedik VeszprémFestet július 18-án este, de legalább ekkora durranásnak ígérkezik három nappal később a fesztivált záró operaelőadás: Donizetti Don Pasquale című művében a világhírű olasz basszbariton, Ruggero Raimondi lesz a címszereplő, és Donizetti teljes operája az óváros falai között elevenedik meg. A félig szcenírozott előadást Káel Csaba rendezi.

Veszprémfest 2012 sajtótájékoztató
Veszprémfest 2012 sajtótájékoztató

A Művészetek Palotája vezérigazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, a Don Pasquale azoknak is élvezhető lesz, akik nem kifejezetten operarajongók. Ruggero Raimondi mellett jobbnál jobb magyar énekesek, Miklósa Erika, Kálmán Péter, Mukk József és Horváth István lépnek pódiumra, a kíséretet pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház énekkara látja el, Héja Domonkos vezényletével.

George Benson, a világhírű gitáros Veszprémben legújabb albumát, a Guitar Mant mutatja be július 18-án, ezen ismert jazz- és popfeldolgozások szerepelnek, de műsorából nem hiányoznak legnépszerűbb slágerei sem. Neves muzsikusok kísérik: David Garfield (zongora, billentyűs hangszerek), Michael O'Neill (gitár, vokál), Oscar Seaton (dob), Stanley Banks (basszusgitár) és Thom Hall (billentyűk). A könnyedebb jazzben utazó izlandi Mezzoforte július 19-én, csütörtökön játszik a VeszprémFesten: az alapítók, Eythor Gunnarsson, Gulli Briem és Johann Asmundsson oldalán Oskar Gudjonsson, Bruno Mueller és Sebastian Studnitzky új lemezük anyagából és a régi sikerekből egyaránt játszik a fesztivál közönségének. A Mezzoforte után ugyanaznap este a Matt Bianco következik: a Mark Reilly énekes által vezetett brit csapat a nyolcvanas években robbant be a zenei életbe, jellegzetes stílusában a jazzés a latin pop ritmusait ötvözte.

George Benson - Veszprémfest
George Benson - Veszprémfest

Július 20-án pénteken világzene színesíti a programot: a 2009-ben a Sziget fesztiválon is megcsodált kubai Orquesta Buena Vista Social Club ismét Omara Portuondo énekesnővel muzsikál együtt. A zenekar gerincét továbbra is a Wim Wenders Buena Vista-filmjéből megismert zenészek alkotják: Guajiro Mirabel (trombita), Barbarito Torres (kubai lant) és Jesus Aguaje Ramos (harsona). Őket egészítik ki olyan fiatal kubai tehetségek, mint az énekes Carlos Calunga és a virtuóz zongorista, Rolando Luna.

"Tavaly klasszikus zene szólt a jezsuita kolostor romjai között. A mintegy 120 néző befogadására képes helyen idén Dívák a kolostorban címmel szervezünk sorozatot" - árulta el Mészáros Zoltán fesztiváligazgató. Az esteken öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező díva lép fel: Udvaros Dorottya, Zséda, Szulák Andrea, Miklósa Erika és Palya Bea. A VeszprémFest nulladik napján, július 17-én Geszti Péter és új zenekara, a Gringo Sztár, valamint három vendége, az egykori Jazz+Az énekesnői, Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter lépnek fel.

A Veszprémfest kísérőrendezvényeként 2011-ben mutatkoztak be a Rozé, Rizling és Jazz Napok. A kezdeményezésből idén már hagyomány lett: ezúttal a Balaton környékének bor- és gasztronómiai kínálatát, valamint a hazai jazzélet fiatal egyéniségeit ismerhetik meg az érdeklődők július 13. és 22. között. Az Óváros téri rendezvény, amelyen harminc borász és harminc zenész jelenik meg, idén is ingyenes lesz.