György

Újra Folkbeats fesztivál a Zselicben!

2012.06.21. 15:05

Programkereső

A festői szépségű Petörke-völgyben július 6-7. között rendezik meg a nép- és világzene, néptánc és a helyi gasztronómia kiválóságait bemutató ingyenes találkozót.

'A Zselic, ahol a szívem dobban' szlogennel meghirdetett kétnapos szabadtéri fesztivál a régió nagyszabású hagyományőrző rendezvénye, egyben a Folkbeats tehetséggondozó program része. A Folkbeats elsődleges célja a hazai, feltörekvő tehetségek bemutatása, a magyar népzene, a táncházmozgalom és a Kárpát-medence magyar népzenéjében gyökerező, modern világzene népszerűsítése. A fesztivál bemutatkozási lehetőséget nyújt a régió gyerek és felnőtt néptánccsoportjainak, helyi művészeti csoportoknak is.

Folkbeats menni Zselic
Folkbeats menni Zselic

Két napon át két színpadon koncertek, táncbemutatók: a Folkbeats a magyar népzene sokszínűségét bemutató sorozata nyomán a koncertszínpadon figyelemreméltó nép- és világzenei együttesek vonulnak fel, a néptánc színpadon pedig két napon keresztül zajlik a Somogy Megyei Néptáncszövetség szervezésében a  'Közhírré Tétetik!...' hagyományőrző néptáncfesztivál. A Folkbeats hagyományainak megfelelően az összetett zenei programot tábortűz körüli tánc, táncház és világzenei dj. egészíti ki, de lesz táncház, családi- és gyerekprogramok, kézművesvásár, és gasztronómia helyi ízekkel.

A koncerteken a  fiatal, magyar előadók a Folkbeats Műhely keretein belül népszerű, ismert előadókkal fúzionálnak. A rendezvény egyik különlegessége, hogy más fesztiválokkal ellentétben a Folkbeats programjának gerincét nem sztárok fellépesei adják, hanem az amatőr néptáncra és feltörekvő együttesek bemutatására épít. Néhányan a fellépők közül: Somogy Táncegyüttes, Drum And Folk feat. Lantos Zoltán (Mirrorworld), Iparkutya feat. Both Miklós (Napra), Hypernomad feat. Ágoston Béla (Zuboly), Ba-Ra-Ka, Juhos Együttes,   Soft Motel. A fesztivál hangulatát kiválóan érzékelteti a tavalyi rendezvényen készült videó: