Konrád, Tivadar

Rhoda Scott visszavág?

2012.07.05. 10:35

Programkereső

A tavaly frenetikus sikerrel bemutatott Orgonák csatája koncertek után itt a Revans, melyre a legendás Hammond-virtuóz egy jazzdívát is magával hoz.

A tavalyi nagy sikerű "Orgonák csatája" országos turné után a két világhírű művész ismét bemutatja virtuóz tudását egy felejthetetlen koncerten, melyen egymással versengve vezetik végig a közönséget a klasszikus daraboktól a modern feldolgozásokig. Amíg a múlt esztendő programja inkább Johann Sebastian Bach és a filmzenék köré összpontosult, az idei, július 12-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő "hangháború" Mozart, Gershwin és a szabad improvizáció körül fog forogni. Xaver párbajsegédje a Talamba Ütőegyüttes lesz, és főként virtuóz átiratokkal készülnek, Rhoda Scott partnere pedig az amerikai lírai szopránból francia jazz-ikonná avanzsált La Velle, alias Lavelle McKinnie Duggan lesz az improvizációkban.

Rhoda Scott
Rhoda Scott

Rhoda Scott egy lelkipásztor lányaként nőtt fel New Jerseyben, sőt a gyülekezeti kórusban kezdett el zenélni, ahol egyébként az édesanyja zongorázott. Ő maga úgy fogalmazott, „z egyházban született".  Bár öt testvére van, és egyikőjük sem választotta a lelkészi pályát, mégis mindannyian hatalmas spirituális erőt örököltek a szüleiktől, így a templomi"aénekek, gospelek különösen közel állnak Rhoda Scott szívéhez. Annak ellenére, hogy több mint harminc éve Franciaországban él, a gyökereit soha nem felejti el, így francia templomokban már több évtizede ad Gospel koncerteket, sőt workshopokat is tart. A világhírű művész szinte már hazajár Magyarországra. Többször is elmondta, hogy mindig is egyfajta sajátos kötődést érzett a magyarokhoz, a Kodály-módszert már korábban tanulmányozta, nagy csodálója Bartók Bélának és Pege Aladárnak is.