György

Lamantinon jártunk, Kéknyúlra találtunk

2012.07.06. 10:04

Programkereső

A Lamantin Fesztivált és Improvizációs Tábort idén június 24-30. között rendezték meg Szombathelyen. Az egy teljes héten át tartó rendezvény ideje alatt a látogatók a magyar és külföldi jazz muzsika legkiválóbb egyéniségeinek koncertjeit hallhatták, míg a diákok a helyi Bartók Béla Zeneiskola termeiben vehettek részt a jazzelmélet, jazztörténet órákon és a zenekari gyakorlatokon.

A minden évben megrendezésre kerülő programnak ezúttal is Szombathely gyönyörű városa és a Főtéren felállított nagysátor adott otthont. Az alaphangot első este a Fool Moon vokál együttes és a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje adta meg.

Lamantin Jazzfesztivál 2012
Lamantin Jazzfesztivál 2012

A tanárok között ebben az évben ott volt Márkus Tibor , Winand Gábor, Csuhaj Barna Tibor, Lakatos Ágnes, Jeszenszky György és természetesen még sokan mások, akik a hangszeres és énekes képzésen túl zenekari gyakorlatokat tartottak. A diákok kisebb formációkat alkottak és egy héten át közösen dolgoztak egy-egy dalon zenekarvezető tanáraik segítségével. A tábor mindennapos programja volt Tóth Viktor kurzusa, aki nemcsak az együttesben való zenélésről, a gyakorlásról és a zenéhez való hozzáállásról beszélt, de olyan személyes élményekről is, amely még a muzsikán is messze túlmutat.

A fellépők között szerepelt a Meleg Tamás Quintet, Snétbereger Ferenc és zenekarát, valamint a GrooveGuard, a blues napon Muddy Shoes, Hans Theessink (Hollandia) és a Sugar Blue Band (USA) koncertjeit élvezhettük. Csütörtökön az est első fellépője a Kéknyúl Hammond Band volt. A zenekar különlegessége a sok kiváló zenész mellett a különleges hangzásvilágot, s így utánozhatatlan hangulatot nyújtó Hammond orgona. A Kéknyúl zenekar csapatát általában trióban hallhatjuk, most azonban kiegészült a fúvós szekcióval, azaz Jász Andrással, Ávéd Jánossal és Bognár Attilával.

Kéknyúl
Kéknyúl

Ugyancsak a csütörtöki estén hallhattuk a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett Szakcsi Gipsy Jazz koncertjét és a Lengyelországból érkező The Colors együttest. A lengyel jazz-funk fusion együttest a 20 éves aktív basszusgitáros, Krzysztof Ścierański vezeti. A kiváló zenész nemcsak koncertezett, de másnap kurzust is tartott a diákoknak, amelyben elsősorban az effektek használatáról beszélt.

Péntek este a Lakatos Ágnes vezette Jazz Voices-t, a Gyárfás István Jam-et és a Szabados - Regős Emlékzenekart hallhattuk. Az est fellépője közt ott volt még a Tóth Viktor Quintet is, akik elképesztő koncertet adtak. A legkülönlegesebb dal a Mohai Tamás gitárossal közösen előadott Brand New Funk című Tóth Viktor szerzemény. A szám fantáziadús és hihetetlenül pörgős témája miatt az idei fesztivál egyik legjobb dala volt.

Lamantin Jazzfesztivál 2012
Lamantin Jazzfesztivál 2012

Az Improvizációs Tábort a diákok koncertje zárta szombat délután, ahol mindenki megmutathatta azt a dalt, amin a tábor ideje alatt dolgozott. Különös élmény volt a diákok számára, hiszen minden tanár előtt megmutathatták tudásukat. Mindemellett megköszönhették Tóth Viktornak, Gyárfás Istvánnak, Csuhaj Barna Tibornak és a többi tanárnak a zenélésnél is többet nyújtó támogatást.