Márk

Hamarosan a boltokban Palya Bea új lemeze

2012.07.15. 12:25

Programkereső

Augusztus 6-án jelenik meg Palya Bea új koncertlemeze, az idén április és június között rögzített Ezeregy szefárd éjszaka.

Szefárd és saját dalok, trióban. Női világ. Rítusok. Személyessé formált hagyomány. Keleti világ, érzékiség és nyugalom, csendek és hangok, robbanó energia és leheletfinom lassúság - ezt kínálja az új lemez, melyen Palya Bea Szefárd triója hallható, azaz az énekesnő mellett Bolya Mátyás (koboz, citera) és Dés András (ütőhangszerek).

"Már három éve tart nálam a szerelem a szefárd zene iránt. A kis-ázsiai, zsidó eredetű zene az évszázadok során folyamatos kölcsönhatásban volt az iszlámmal, de keveredett a bolgár, a török, a görög muzsikával is, és van benne egy jó adag középkori zene. Az Ezeregy szefárd éjszaka című műsorban spanyol-portugál cantigákat is énekelek, ami ritmus- és dallamvilágában szintén rokon a szefárddal. Szeretném a magyar közönségnek a szefárd szövegkincset is bemutatni, amely eltér a magyar népzenétől, hiszen a tengerpartot, a keleti nyugalmat, a zsidó népszokásokat írja le" - nyilatkozta még az első szefárd koncertek kapcsán Palya Bea. Az anyai örömök előtt álló énekesnő most ezekkel a szavakkal vall a lemezről: "Az én lelkem lakhelye mintha a magyar földtől délkeletebbre lenne. Balkáni, kis-ázsiait tájakra vágyom, ahol közel ring a tenger, fülemnek e népek hangszerei, énekei kedvesek igazán. Ha képzeletem odaröpít, mese indul bennem, az Ezeregy éjszaka Seherezádéja leszek, az életemről, az életemért zengem a dalokat, szövöm a történeteket. [...] Női életem új szakaszába vezettem magam e dalokkal, az elérhetetlen szerelem után most az elérhetőről írok, esküvői áldást mondok, biztatok, szeretek, altatok, az eddiginél még több lágysággal és kerekséggel. A testem most kettőnek ad otthont, kislányom a hasamban ringatózva hallgatózik, az is lehet, velem énekel. Alig várom, hogy az ő születésével magamat is anyává, magunkat családdá szülhessem."

Palya Bea
Palya Bea

Palya Bea először 2009-ben bemutatott szefárd műsorával 2012 májusában a Művészetek Palotájában koncertezett, de a tavaszi szezonban fellépett Nagyváradon, Vácott, Keszthelyen és Debrecenben is - e koncertek felvételein alapul az énekesnő új, immár kilencedik lemeze. Palya Bea első szólóalbuma, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel 2004-ben, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. A 2007-es év lemeze a Szeretetből jöttél erre a világra, Adieu les Complexes című albuma 2008-ban jelent meg, a népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmazó Egyszálének egy évvel később, a 2010-es pedig Én leszek a játékszered címmel egykori táncdalfesztiválos slágereket értelmezett át. Tavaly Ribizliálom címmel válogatást adott ki. Az Ezeregy szefárd éjszaka című, a Sony kiadásában megjelenő albumon szereplő 14 dal CD-n és digitálisan egyaránt elérhető lesz augusztus 6-tól. Palya Bea addig is július 27-től augusztus 5-ig a Művészetek Völgye Palya-udvarában lesz látható és hallható, augusztus 27-én pedig a Zsidó Nyári Fesztivál keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban lép fel, ami egyben a szülés előtti búcsúkoncertje lesz.

Beával az új lemezről és a terhességről interjút is készítettünk, melyet július 22-től olvashatnak a Fidelio.hu-n!