Csilla, Noémi

Jazz, világzene és népzene a jubileumi Szigeten

2012.07.20. 18:35

Programkereső

Jobbnál jobb jazz, world és folk előadók lesznek kint a 20. Szigeten - más kérdés, hogy mennyire lesz könnyű megtalálni a Port.hu Roma Sátort, a Blues Kocsmát, az A38 helyszínét, az Open Színpadot, vagy épp a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházat, ahol a rétegízlést megszólító koncertek helyet kaptak.

Ilyen veszély persze nem fenyegeti azokat, akik Caro Emerald, az elképesztően sikeres holland nu-jazz királynő augusztus 9-i koncertjére kíváncsiak, hiszen a Pop-Rock Nagyszínpadon kapott helyet, igaz, a délutáni sávban. Az énekesnő zenéjét elsősorban a groovin' jazz, a swing, a tangó és az ötvenes évekre jellemző tánctéri jazz-zenék inspirálták, de a jazz határait áttörő Back It Up című slágere a magyar rádióhallgatóknak is ismerős lehet.

Caro Emerald
Caro Emerald

Az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad is biztos pont lehet a tájékozódásban. A helyszín rendkívül színes programkínálatából csupán csemegézünk, hiszen Mexikótól a skandináv országokig számos népszerű együttes váltja majd egymást, köztük olyan kiválóságokkal, mint Goran Bregovic, a Fanfare Ciocarlia, a Leningrad, a Rotfront, az Amsterdam Klezmer Band, a Gocoo, vagy épp az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

A Magyar Zenei Nagyszínpadon léphet fel augusztus 8-án a hamarosan a mozivásznon is bemutatkozó Budapest Bár, 11-én - igaz, csak a délutáni sávban - pedig a Maszkura és a Tücsökraj kapott lehetőséget. A Kárpát-medencei népzene ízeit egyébként elsősorban a Port.hu Roma Sátorban lesz érdemes keresni, ahol természetesen messze nem csak roma muzsikusok jutnak majd szóhoz.

A Snétberger Központ diákjai
A Snétberger Központ diákjai

A sátor fellépői között ott lesz a Kerekes Band, a Parno Graszt, a Romengo, a Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával kiegészülő Besh o droM, a tavaly alakult Vojasa, és a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmozó Söndörgő. Snétberger Ferenc roma zenei szakkollégiumának jobbnál jobb fiatal jazzistáit is a Roma Sátorban lehet majd megtalálni - a lenyűgözően tehetséges fiatalok minden nap kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Fiatal jazz-zenészek zárják minden nap a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínház műsorát: az Éjjeli Jazz sávjában a Pély Barna vezette Kodolányi Open Stage mutatja be a székesfehérvári jazztanszakhoz kötődő feltörekvő - többségében jazzfunk - együtteseket, melyek közt ott lesz a Vörös Janka Group, Bonnection, Shortstory, Zombori, Dirty Nancy és a Switch.

Vörös Janka Group
Vörös Janka Group

Ami a jazz határterületeit illeti, augusztus 8-án az öniróniára és blődlire is nyitott elektronikus punk jazzben utazó lengyel Pink Freud lép fel a Blues Kocsmában. A tavaly ősszel az A38-on vendéskedő zenekar után szoros egymásutánban pedig olyan fajsúlyos előadók következnek, mint a Mississippi Big Beat, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Török Ádám és a Capriccio. Szintén az A38-ról lehet ismerős a 10-én az Open Színpad programjában szereplő Drums együttes: Vázsonyi János népzenei és amerikai jazzrockos gyökerekből táplálkozó zenekara ugyanis abban az új, Kovács Öcsivel és Tóth Evelinnel kibővült felállásban érkezik a Szigetre, amellyel sikeresen mutatkoztak be idén tavasszal a hajón.

Csík Zenekar
Csík Zenekar

Azt pedig talán már csak emlékeztetőül írjuk - hiszen a Fidelio Magazin hasábjain is hírt adtunk már róla -, hogy a mínusz egyedik nap estéje teljes egészében a Csík Zenekaré lesz: a világzenei szerkesztők kezdeményezésére, de a Nagyszínpadon augusztus 6-án mutatják be Daloskönyv című legújabb feldolgozás-albumukat. A szuperkoncerten a kifejezetten erre az alkalomra készült feldolgozások mellett a már ismert slágerek is megszólalnak majd, méghozzá az eredeti dalok előadóinak közreműködésével. A háromórásra tervezett koncerten színpadra lép Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László, Kovács Kati, valamint a már állandó vendégnek számító Kiss Tibor, és Lovasi András is.

Az eseményeket Fidelio.hu progamkeresőjében is megtalálhatják, a pontos részleteket pedig a Sziget nyomtatott és online kiadványaiban érdemes keresni. A lényeg: akár hetijeggyel, akár napijeggyel, de vétek volna kihagyni a jubileumi Sziget jazz, világzenei és folk kínálatát!