Gertrúd, Patrik

Vasárnap kezdődött Európa legnagyobb folk- és világzenei fesztiválja

2012.08.10. 16:46

Programkereső

A Summerfest huszonegy ország mintegy ezer programjával várja a néptánc és a világzene szerelmeseit tizenegy napon át Százhalombattán, Ráckevén és Tökölön.

A tizenegy nap alatt bemutatkozik Argentína, Peru, Venezuela, Mexikó és Costa Rica, de ott lesznek Nepál, India, Tajvan és Thaiföld táncosai is, emellett érkeznek vendégek Dagesztánból, Grúziából és Burjátföldről is. Európát Magyarország mellett Oroszország, Szardínia, a Kanári-szigetek, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Macedónia és Csehország képviseli. A fesztivált - amely tagja a 85 országot számláló nemzetközi folklórszövetségnek, a CIOFF-nak is - 1996 óta immár három Pest megyei település, Százhalombatta, Ráckeve és Tököl közösen szervezi, kiterjesztve a százhalombattai helyszíneket a partnertelepülésekre."Semmihez sem fogható látvány, amikor több száz táncos vonul fel hazája viseletében, és a nézőket is bevonva közösen mutatja be táncait" - emelte ki a szervezők.

Summerfest
Summerfest

A hagyományokhoz híven Százhalombatta ad otthont a hivatalos nyitó és záró ceremóniának, de a központi helyszín mellett párhuzamosan zajlanak az események a településeken. A Táncpanoráma keretében országcsoportok mutatkoznak be esténként, gyerekeknek és felnőtteknek szóló nemzetközi táncház, világzenei koncertek és nemzetközi játszóház várja a vendégeket. Az egyes települések önálló programjai között Százhalombattán egyebek mellett Berecz András önálló estje, a Csík Zenekar lemezbemutatója, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Benkó Dixieland Band koncertje szerepel, kiállítás is nyílik Ünnepek és hétköznapok címmel Pest megye és Budapest tárgyalkotó népművészeinek munkáiból.

A világtalálkozó ideje alatt folk kocsma, világzenei sátor, fesztiválklub, mesegyár fogadja a városba érkezőket, folyamatosan kínálja portékáit a népművészeti kirakodóvásár, a Hungarikumok utcája és a Summerfest Sokadalom. Új programként idén gasztronómiai kalandozásra hívják az érdeklődőket Százhalombattán. Elengedhetetlen része a rendezvénynek a Szeretetasztal is, ahol Százhalombatta lakói süteményekkel, helyi specialitásokkal és házi készítésű finomságokkal várják a helyi és a nemzetközi közösségeket.

Ráckevén már szombaton elkezdődik a programsorozat. A tíz nap alatt fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Vujicsics zenekar, és a Talamba ütőegyüttes. Nem hiányoznak a ráckevei program megszokott elemei sem, így a Magyar Gála és a vízi karnevál: a Kis-Dunán lampionokkal díszített hajók és csónakok teremtenek különleges hangulatot a folyón. A látogatók művészeti és kézműves parkkal is találkozhatnak, a helyi programok az augusztus 20-iki ünnepi eseményekkel és a nemzetközi gálaműsorral zárulnak.

Herczku Ágnes és Nikola Parov
Herczku Ágnes és Nikola Parov

Tökölön egyebek mellett Hercku Ágnes és Nikola Parov kvartettjének koncertjére invitálják a közönséget, de népi játszótér, mesemusical és nemzetiségi együttesek ajánlják magukat. A település nemzetközi folklórgálával, zenés tűzijátékkal és utcabállal zárja a Summerfestet augusztus 20-án.