Gábor, Karina, Ders

Fergeteges szezonnyitó az A38-on

2012.08.20. 10:00

Programkereső

Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a balkáni roma zene legütősebb együttese, a Mahala Rai Banda koncertjén!

A 2012-es őszi idény (egyben az A38 Hajó tizedik, jubileumi évadjának) nyitókoncertje az A38 Hajón egy igazán különleges világzenei eseménynek ígérkezik. A Mahala Rai Banda azon zenekarok közé tartozik, amelyeknek neve azonnal elárulja, hogy miről, milyen zenéről is van szó. A "mahala" szó a romániai cigány nyelvben gettót, cigánynegyedet jelent, és a leghíresebb ilyen közösség a bukaresti Mahala negyedben jött létre. A rai, Magyarországon is ismert kifejezéssel "raj" eredetileg arab szó volt (a rai zenei stílus ma sem ismeretlen, bár a Mahala Rai Banda muzsikája nagyon távol áll tőle), a mai cigány nyelvben "király", "menő", megkülönböztetett státuszú embert jelent, pont olyat, amilyenek évszázadokon keresztül a zenészek voltak. A bandán igazán nincs mit magyarázni.

Mahala Rai Banda
Mahala Rai Banda

A bukaresti Mahalában alakult fúvószenekar eredete az aprócska Clejani faluig vezethető vissza, de igazából a Mahala hangulata és környezete kovácsolta a tagokat együttessé. A hasonló stílusú zenekarok (Taraf de Haiduks, Fanfare Ciocarlia) közül utolsóként alakult, az együttes első lemeze 2004-ben jelent meg, de jellegzetes, a roma muzsikát, a balkáni népzenét, a rezesbanda-hatásokat és kortárs popzenét ötvöző hangzása hamar óriási népszerűséget hozott. Persze a sikerben szerepet játszott egy furcsa körülmény is: a Mahala Rai Banda ugyanis vezető szerepet játszott Sacha Baron Cohen 2006-os anti-PC őrülete, a Borat filmzenéjében. Az együttes szeptember 1-i koncertjén Olvasóink közül ketten vehetnek részt másodmagukkal a Fidelio vendégeként, amennyiben az alábbi kérdésre a helyes választ adják meg augusztus 30. délig:

 

Melyik év augusztusában lépett fel a Mahala Rai Banda a Sziget Fesztiválon az elmúlt három évben? (A helyes választ a Fidelio.hu programkeresőjében is megtalálálhatja!)