Emőke

Idén nem lesz jazzfesztivál Nagykanizsán

2012.09.26. 11:11

Programkereső

Anyagi és szervezési okokra egyaránt hivatkozva elmarad idén a csaknem negyven évvel ezelőtt életre hívott nagykanizsai nemzetközi jazzfesztivál.

Farkas Tibor, a rendezvényt szervező Kanizsai Kulturális Központ (KKK) igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: jelentősen csökkent a nagykanizsai kulturális intézményhálózat idei támogatása, a korábbiakkal ellentétben nem sikerült pályázati pénzt szerezni a rendezvényhez, de más támogatók is elmaradtak. A KKK igazgatója kifejtette: ebben az évben 30 millió forinttal kevesebb lett a támogatásuk, a fesztiválra 3,5 millió forintot tudott adni a város önkormányzata. A korábbi években a Nemzeti Kulturális Alaptól és más pályázati forrásokból egy-másfél millió forintot nyertek, de idén nem volt kiírás, és a hasonló összegű szponzori támogatás is elmaradt. Az utóbbi öt-hat évben csökkent a fesztivál látogatottsága is. Amikor pedig kiderült, hogy az idén október 12-13-ra tervezett időpontban egy ingyenes sörfesztivál is lesz a városban, úgy döntöttek, nem kockáztatnak.

Snétberger Ferenc és Tony Lakatos a 2011-es Kanizsa Jazz és Világzenei Fesztiválon
Snétberger Ferenc és Tony Lakatos a 2011-es Kanizsa Jazz és Világzenei Fesztiválon

"Ahhoz túl sok a 3,5 millió forint, hogy csak 50 ember üljön a nézőtéren a jazzfesztiválon" - fogalmazott Farkas Tibor. Hozzátette, hogy ma már 15-20 ezer eurós gázsi alatt nem lehet neves sztárt hozni Magyarországra, ez pedig elvinné a fesztivál teljes költségvetését. A sörfesztivált, egyben fúvószenekari találkozót szervező Kanizsa Turizmusáért Egyesület titkára, Tuboly Kinga az MTI megkeresésére azt mondta: már tavaly novemberben jelezték a városi rendezvénynaptárban, hogy erre az októberi hétvégére mit terveznek. Miután az ütközésre augusztusban fény derült, próbáltak egyeztetni a kulturális intézmény vezetőjével, de nem jutottak dűlőre - tette hozzá.

Az 1973-ban indult, kezdetben kétévente, majd éves gyakorisággal megtartott rendezvényen minden alkalommal világsztárok és a műfaj hazai legjobbjai léptek fel két napon át. A koncerteket a Magyar Rádió évtizedeken át élőben vagy felvételről sugározta. Az 1990-es évek elején egyszer már szüneteltették a programot, de azután újraindult, az utóbbi években a jazz mellett világzene is szerepelt a programban.