Klaudia

Kezdődnek a Fidelio összeFONÓdások

2012.09.27. 13:43

Programkereső

Játsszon velünk, és vegyen részt a Fidelio és a Fonó első közös estjén október 5-én, melyen a Szakcsi Lakatos Béla – Peczek Lakatos Krisztián duó, és a Kaltenecker Zsolt – Piri Béla – Dés András trió lép fel!

A minden alkalommal két jazz-duót vendégül látó 2x2 című sorozatban a kétszer kettő ezúttal öt, ugyanis a legendás jazz-zongorista - akit bizonyára nem kell bemutatnunk a Fidelio olvasóninak - és az ifjú bőgővarázsló, a 2004-es Londoni Jazz Fesztiválon és a jazzbőgősök számára meghirdetett, Vajda Sándorról elnevezett tehetségkutatón is remeklő Lakatos Peczek Krisztián duója után az 1705! nevű trió játszik. 

Kaltenecker Zsolt, Dés András, Piri Béla
Kaltenecker Zsolt, Dés András, Piri Béla

Az 1705! két évvel ezelőtt alakult. A szokatlan névválasztásnak több oka is van: egyrészt ez az egyik szám címe (melyet Zsolt egy 1705-ben készült historikus billentyűs hangszeren írt), másrészt kicsit asszociál a Legend Of 1900 című filmre illetve annak főhősére, aki akarva-akaratlanul kifigurázza azt a zenei vaskalaposságot, ami még mindig elég gyakori a magyar jazz-ben is. Végül, de nem utolsósorban a trió zenéje és játékmódja legalább annyira különleges, mint a neve! Az 1705 jellemzői a virtuozitás, a páratlan metrumok gyakori használata és egy olyan, a world music-tól a klasszikus zenén, a rock-on és az elektronikus zenén át a jazzig szinte mindenből merítő eklektikusnak nevezhető stílus, mely mégis egységes és letisztult, ugyanakkor nagyon mai. A hangzás jellegzetességei pedig a szokásosnál ritmikailag bonyolultabb zongorajáték mellett a különleges ütőhangszeres szett és a gyakori vonóhasználat a bőgőn. Az október 5-i koncerten másodmagával vehet részt a Fidelio két olvasója is, amennyiben október 4. este 6-ig a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre:

Melyik együttes lépett fel először a Fonóban a zeneház 1995-ös megnyitásakor? (Azon olvasóink, akik esetleg nem emlékeznének az indulásra, a Fonó alapító-mecénásával készített interjúnkban találhatnak némi segítséget!)