Konrád

Hammond fesztivál másodszor

2012.10.04. 17:02

Programkereső

A Premecz Mátyás kezdeményezésére létrejött eletromos orgona-ünnepet október 11-én rendezik meg a Gozsdu Manó klubban. Jön több külföldi közreműködő és orgonapárbaj is lesz!

Október 11-én csütörtökön a Gozsdu Manó klubban 20 órától a Kéknyúl Hammond Band játszik Andy Hefler Magyarországon élő amerikai színész-énekessel, majd 22 órától Raphael Wressnig osztrák Hammond orgonás és Enrico Crivellaro olasz blues-jazz gitáros közös formációja következik, végül DJ Qcee pörgeti a lemezeket. 

Kéknyúl
Kéknyúl

A Premecz Mátyás vezette Kéknyúl tavaly tavasszal adta ki debütáló albumát, a Nahát babám című koncertlemezt és 2013 tavaszára tervezi következő anyagát. A Petőfi Rádió már játssza a Future in the Past Tense című friss Kéknyúl-dalt. Az október 11-i Hammond-fesztiválon szintén fellépő Raphael Wressnig-Enrico Crivellaro Hammond Organ Trio zenéje a vastag groove-okra, füstös bluesra, kötetlenül szárnyaló jazzre épül, a hangzás érzékeny és invenciózus szólókkal válik teljessé. Raphael Wressnig Európa egyik legfoglalkoztatottabb orgonistája, otthonosan mozog a jazz, a blues, a rhythm & blues területén. Hosszú évek óta partnere a padovai születésű blues-jazz gitáros, Enrico Crivellaro, aki több mint két évtizede turnézik a világban Mexikótól a Távol-Keletig. Wressnig és Crivellaro közös lemezei többször elnyerték az év jazz, illetve blues albumának járó díjat. Triójukban a bécsi dobos, Lukas Knöfler a társuk. A II. Hammond orgona fesztiválon a tervek szerint orgonapárbaj is lesz a közreműködő fellépők között.

Az első magyarországi Hammond orgona fesztivál 2010 áprilisában a Take5 klubban volt; az akkori kétnapos rendezvényen a Kéknyúl Hammond Band mellett például Kaltenecker Zsolt és Fassang László is fellépett. A Hammond orgona az első olyan elektromechanikus hangszer, amely világra szóló karriert futott be, vetekedve az elektromos gitár sikerével. Laurens Hammond amerikai feltaláló első orgonája 1935-ben jelent meg, közismertté, népszerűvé és széles körben elterjedtté az 1955-ben megjelent típusok, a Hammond B3, a C3, a Rt3 és a kis M3 váltak. A hangszer a popkultúrában szintén az 1950-es években lett ismert, először jazz-zenészek használták, majd a 60-as, 70-es években fontos szerephez jutott az akkori hard és progresszív rockban, olyan zenekarokban, mint a Deep Purple, a Uriah Heep, az Emerson, Lake and Palmer, a Pink Floyd, a Yes és a Genesis.

A hangszer napjainkban reneszánszát éli, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás hangszínek felé. A Hammond orgonára épülő egyik legnépszerűbb hazai formáció, a Kéknyúl zenéje a jazz, a funk és a blues elegye. A zenekar vezetője a hangszer egyik magyarországi szerelmese, Premecz Mátyás (Qualitons, korábban Barabás Lőrinc Eklektric), akivel hamarosan interjút olvashatnak a Fidelio.hu jazz rovatában (a tervezett megjelenés: október 9.), mellette Badics Márk dobos és Csókás Zsolt gitáros alkotja a zenekart, a rendszeresen közreműködő fúvósszekcióban Jász András alt szaxofonon, Ávéd János tenor szaxofonon, Bognár Attila pozanon játszik.