Konrád, Tivadar

Lajkó Félix a World Music Expón

2012.10.14. 10:40

Programkereső

Idén a görögországi Thesszalonikiben rendezik meg október 17-21. között a legjelentősebb nemzetközi világzenei eseményt, a World Music Expót (WOMEX). Az X Produkció és a Fonó Budai Zeneház közös standjának kiemelt művésze Lajkó Félix lesz.

A Womex a világzene legrangosabb eseménye, melyet 1994 óta minden év októberében megrendeznek több ezer résztvevővel, körülbelül száz országból. Itt találkozhatnak egymással a világzenében érdekelt szakemberek, zenészek, lemezkiadók, újságírók. Idén 850 jelentkező közül választották ki azt a néhány művészt, akik showcase koncertet adhatnak az idei meghallgatáson. Lajkó Félix bekerült az "elit csapatba", az idei World Music Expo (WOMEX) showcase előadói közé és 2012. október 18-án 22.30 órai kezdettel showcase koncertet ad. A világhírű hegedűvirtuóz ezúttal kedvelt új hangszerén, citerán fog játszani, melyet legalább olyan ösztönös zsenialitással kezel, mint a hegedűt. Zenésztársai: Brasnyó Antal (brácsa), Kurina Ferenc (bőgő), Kurina Michael (cimbalom).

Lajkó Félix citerával
Lajkó Félix citerával

Lajkó Félix zenéjét beválogatták a Womexre megjelent, összesen 20 tracket tartalmazó Womexizer kiadványba, valamint az egyik legrangosabb nemzetközi zenei szaklap, a Songlines saját válogatásába is. A hegedűs-citerás virtuóz a WOMEXet követően itthon és külföldön is számos koncertet ad: október 21-én Békéscsabán, november 9-én a Szegedi Jazz Napok keretében lép fel, majd november 17-én Dresch Mihállyal ad duókoncertet Százhalombattán. Ezt követően indiai és kínai turnéra indul, de az új esztendőt már Budapesten kezdi, január 3-án Roby Lakatossal lesz a Művészetek Palotája vendége.