György

Jazzlegendák találkozása a Trafóban

2012.10.16. 12:14

Programkereső

Joe Lovano Grammy-díjas szaxofonos-zeneszerző és Dave Douglas kétszeres Grammy-jelölt trombitás együttesének október 27-i koncertje igazi szenzációnak ígérkezik!

A két élő legenda még 2008-ban hangszerelte újra közösen Wayne Shorter néhány művét, s a projekt hatására létrehozták saját világsztárokból álló kvintettjüket, a Sound Printset (Joe Lovano - szaxofon, Dave Douglas - trombita, Joey Baron - dob, Lawrence Fields - zongora, Linda Oh - bőgő). Az all stars formáció saját szerzemények mellett Shorter legújabb kompozícióit is játssza, zenéjük egyszerre mainstream és kísérletező, a hagyományokból táplálkozó, de nem hagyományos.

Dave Douglas és Joe Lovano
Dave Douglas és Joe Lovano

Dave Douglas generációjának egyik legeredetibb és legtermékenyebb trombitása, illetve zeneszerzője. 1963-ban született a New Jersey állambeli Montclairben, New Yorkban nőtt fel, ahol öt évesen először a zongorával, majd két évvel később harsonával foglalkozott, és csak utána váltott a trombitára. Hihetetlen sokszínűségét, művészi eklektikáját jelzi a számos zenei produkció, amelyben szerepel: dolgozott többek között a zongorista-énekes Patricia Barberrel, az avantgárd zenében kultikus jelentőségű Anthony Braxtonnal, illetve John Zornnal, sőt az extravagáns izlandi popdívával, Björkkel is.

Joe Lovano a világ vezető tenorszaxofonosainak egyike. 1952-ben született Clevelandben, fiatalon apja, Tony „Big T" Lovano mellett John Coltrane és Dizzy Gillespie hatott rá. Tanulmányait a Berklee College of Music-on végezte. A '80-as években kezdett John Scofield kvartettjében, valamint Bill Frisell-el és Paul Motian-nal játszani. Quartets: Live at the Village Vanguard című lemezét a Down Beat magazin 1995-ben az Év jazzalbumának választotta. A szaxofonos zsenivel még az október 27-i koncert előtt interjút olvashatnak a Fidelio.hu jazz rovatában, és addig is nézzék meg az alábbi sztárzenekar 2012-es spanyolországi turnéján készült koncertvideót!