Emma

Megszületett Palya Bea kislánya

2012.10.17. 15:24

Programkereső

Lili október 16-án született, és hamarosan megjelenik az érkezése alkalmából készült új Palya Bea-album, Az Altatok is.

Palya Bea kislánya, Lili kedden hajnalban született, mindketten egészségesek - adta hírül Bodnár Réka, az énekes menedzsere. Az énekesnő tavasszal beszélt arról először, hogy készülő második könyvét születendő kislányának szenteli. Az Altatok - dalok, versek álomország kapujában és azon túl című, a Kolibri Kiadó gondozásában hamarosan megjelenő könyvecske 22 dalszöveget és illusztrációként Szottfried Zsófia kapcsolódó festményeinek nyomtatott változatát tartalmazza, a felénekelt számok a CD-mellékletben hallgathatók meg.

Palya Bea: Altatok (borító)
Palya Bea: Altatok (borító)

"Az ötlet, hogy altatókat írjak, már nagyon régi, a lendületet a hasamban rúgicsáló kislányom adta. Elöntöttek a szavak, írnom kellett, hangszert ragadnom, énekelnem. Az egyik első dalt, az Elszállót egy sansula nevű hangszeren írtam, amely mesés, éteri hangot ad: Lillát hercegnőnek képzeltem, vállán pillangóval, kezecskéjében varázspálca, és azt teremt maga köré, amit csak akar" - árulta el a készülő lemezről még terhessége idején Palya Bea. Mint kifejtette, az altatás kapcsán eszébe jutottak a tibeti misztériumok, előkerült a születés előtti várakozás témája, a szülésé, a szülő fáradtsága, a gyerek elbeszélése arról, mit látott álmában, vannak elalvás előtti történetek, rákerült a korongra a nagymama altatója és egy apa-dal is.

Palya Bea
Palya Bea

"Zenei szempontból az Egyszálének lemez párja készült el. Sokszor csak az énekhang szól, és több dalban csak finom hangszerelés van. Egzotikus hangok, apró csilingelések, hangtálak, a keleties oud, tanpura" - mondta az énekesnő. A felvételeken Palya Bea mellett a különböző hangszereken játszó Gerzson János, Szász Márk (ének), valamint az anyag hangmérnöke, Mazura János (tuba) is közreműködik. Palya Bea megfogalmazása szerint leginkább családi lemeznek nevezhető az album. "Örülnék, ha a dalok a kicsikben-nagyokban továbbélnének, megtanulnák, énekelnék azokat. Az altatós koncerteken pedig sok közös nevetés lesz". Úgy vélte, ezek az énekek nemcsak az altatás aktusáról szólnak, hanem általában az intimitásról, a gyengédségről. Az Alatatok dalait várhatóan decemberben koncerten is bemutatja Palya Bea.