Konrád, Tivadar

A Halper László Experience

2012.10.20. 16:02

Programkereső

Kevés következetesebb zenész van, mint Halper László. Mikor megismertem közel húsz éve, éppen befejezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán. Akkor azt mondta, örül annak, hogy elmélyítette a jazz ismereteit, mert így ismét több ideje lesz foglalkoznia Jimi Hendrix zenei világával. Ennek az útnak az eddigi legfontosabb mérföldköve a Hendrix halálának negyvenedik évfordulójára kiadott 10 Years After című album volt. Most azonban újabb fontos és izgalmas lépés következik...

Egyesek szerint az 1960-as években terveztek egy olyan lemezt, amit Miles Davis és Jimi Hendrix együtt készített volna, ez azonban nem jött létre - Halper László szerint azért, mert az emberiség még nem volt rá felkészülve. Akárhogy is volt, azt biztosan tudjuk, hogy Hendrixet a halálát megelőző időszakban intenzíven foglalkoztatta a jazz improvizáció. Nemrég látott napvilágot egy 1970-es stúdió anyag, amit a jazz egyik kiemelkedő gitárosával, John McLaughlinnal, Dave Holland bőgőssel - ők ketten akkoriban Davis zenekarában játszottak - és saját dobosával, Buddy Miles-szal készített Hendrix. Élete utolsó fellépésére is egy jazzklubban került sor a londoni Sohóban.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

Bár Hendrix tragikusan fiatalon távozott, rövid élete során képes volt újraértelmezni a gitárt. Olyan megszólalásokkal kísérletezett, amelyek nélkül ma az elektromos gitár ma már elképzelhetetlen lenne. Nem csoda hát, hogy nem csak Halper Lászlót, de sok más zenészt is megihletett a munkássága. De kevés olyan jazzgitáros van, aki megpróbálta volna újra értelmezni Hendrixet és még kevesebb, aki ezt hitelesen is teszi.

A leginkább említésre méltó Nguyên Lê, aki The Jimi Hendrix projekt névre hallgató zenekarával lemezen is rögzítette Hendrix számait. Nem kevésbé jelentős azonban az a 2010-ben megjelentetett emléklemez, amit Halper László a Band of Gypsys Reincarnation zenekarral készítette el. A világ egyik vezető jazz szaklapjának a kritikusa, John Ephland a következőket írta: "Az If Six Was Nine című szám »halperesített« változatát hallva azt gondolhatjuk, hogy Hendrix valójában jazznek szánta a zenéjét".
 Nem csak a Downbeat magazin, hanem a legismertebb internetes jazz portál az All About Jazz is elismerően szólt a lemezről.

Halper László
Halper László

Miként a Müpa-koncerten, a lemezen is közreműködött amerikai zenész. Randy Brecker trombitás kiemelkedő szólista partnernek bizonyult Hendrix zenéjének újraértelmezésében. Abban is biztosak lehetünk, hogy az Eddie Gomez bőgős és Steve Gadd dobos alkotta ritmusszekció is lenyűgözően valósítja majd meg a zenekarvezető hangszereléseit, és a koncerten nemcsak a lemezről ismert számok szólalnak meg, hanem kifejezetten a Müpa-koncertre készülő újabb feldolgozások is. Halper László amerikai partnereit elegendő zenésztársaik megnevezésével bemutatni. Eddie Gomez jazztörténetet írt Bill Evans triójával. Steve Gadd pedig olyan muzsikusokat kísért, mint Dizzy Gillespie, Chick Corea vagy Eric Clapton. A két muzsikus közösen a fúziós jazz legendás együttese, a Steps Ahead ritmusszekcióját alkotta. Mellettük olyan hazai közreműködők is fellépnek, mint Lukács Miklós cimbalmos és Fekete István trombitás. Ők a hazai jazz élvonalát, míg Tátrai Tibor a magyar rockot képviseli majd.