Emma

Makovecz-emlékfesztivált szervez a Fonó

2012.10.24. 16:11

Programkereső

A magyarság összetartozását, de a környező népek zenéjét is bemutatja a november 8-20. között, részben határon túli helyszíneken megrendezendő Héttorony Fesztivál.

Éppen húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja Sevillában. Éppen két évtizeddel ezelőtt alapíthotta meg Kiss Ferenc az építész és tanítványai támogatásával az Etnofon Népzenei Kiadót, és pont tíz éve rendezték meg az első Héttorony Fesztivált. "A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Mester épületeit és szellemi hagyatékát is" - mondja Kiss Ferenc.

A sevillai Makovecz-pavilon építésekor
A sevillai Makovecz-pavilon építésekor

2012 őszén a Fonó Budai Zeneház szervezésében újból elindul a - tervek szerint minden évben megrendezendő - fesztiválsorozat, melynek helyszínei mostantól átnyúlnak a határokon. A tavaszi Makovecz-Lajkó turnéhoz hasonlóan egy-egy nagyszabású koncertet szerveznek a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református, a csíkszeredai és százhalombattai katolikus templomokba, a lendvai Színházba, a dunaszerdahelyi Városházára, és Kárpátalján a csetfalvai református templomba. A fesztivál Mindenszentek és halottak napja után, november 3-án kezdődik és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fesztiválon zenél a magyar etnozene Fonóban is rendszeresen fellépő összes jelentős képviselője, így - a teljesség igénye nélkül - a Muzsikás, a Dresch Quartet, a Balogh-Kálmán-Lukács Miklós cimbalomduó, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Herczku Ágnes, a Sebő együttesé s a Poros zenekar, - és természetesen Lajkó Félix is. A november 20-i fesztiválzáró gálakoncerten Kiss Ferenc és zenésztársai, azaz az Etnofon Zenei Társulás, valamint vendégeik: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Novák Péter, a gyermekágyból visszatérő Palya Bea, Szvorák Katalin (HUN) és Nyisztor Ilona (Moldva, ROM) zenélnek majd.

Kiss Ferenc és Palya Bea egy archív felvételen
Kiss Ferenc és Palya Bea egy archív felvételen

A koncertekhez kapcsolódóik a Fonóban már október 13. óta látható kiállítás, melyen elsőként kerül egyszerre bemutatásra az a hatalmas tablóanyag, amely az építész sevillai Magyar Pavilonjáról készült. A hiánypótló tárlatot a Héttorony Fesztivál végéig, november 20-áig lehet megtekinteni a Fonó Budai Zeneházban.