Emil, Csanád

A hegedű indiai doktora

2012.11.06. 16:07

Programkereső

Az indiai hegedű legnagyobb élő mestere, Dr. L Subramaniam játéka a nyugati zenei univerzumot is meghódította, együtt játszott Yehudi Menuhinnal, Stéphane Grappellivel és Herbie Hancockkal is, a Müpába november 22-én érkezik.

"Semmi sem inspirál jobban, mint nagyszerű kollégám, Subramaniam zeneisége. Minden alkalommal, ha őt hallgatom, magával ragad ez a csoda" - nyilatkozta egyszer egy nem kisebb személyiség, mint Yehudi Menuhin. Dr. Lakshminarayana Subramaniamot nevezik az indiai klasszikus zene Paganinijének és a hegedű indiai istenének is. Az bizonyos, hogy személyiségében egy indiai muzsikus elmélyültsége és a nyugati világ sztárjainak vonzereje egyesül. Rendkívüli népszerűsége alighanem sokoldalúságának és nyitottságának köszönhető, annak, hogy gyökereit el nem engedve az európai zenei hagyományban is meg tudott kapaszkodni, s így alkotott olyan egyedi zenei világot, ami a Föld minden táján megszólítja a hallgatókat.

Dr. L Subramaniam
Dr. L Subramaniam

Subramaniam az évek alatt rendkívül széles, stilárisan is sokrétű repertoárt épített fel. Játszott zenekarral és nélküle, írt filmzenét - Bertolucci A kis buddha filmjének szólistája volt -, és a legnevesebb muzsikusokkal állt össze, lett légyen szó európai klasszikus zenéről, dzsesszről, távol-keleti muzsikáról, vagy éppen a dél-indiai karnatak zenéről, amelyben első mestere az édesapja volt.