György

Van már programja szombat estére?

2012.11.08. 18:00

Programkereső

Szerintünk kihagyhatatlan: a Dresch Quartet, Szalonna és Bandája, valamint a Tárkány Művek játszik november 10-én a Fonóban!

A Fonó 17 koncerteken azok a közönségkedvenc  formációk játszanak, amelyek a 17 éve, Lukács József által alapított Fonó szellemiségéhez legközelebb állnak. November 10-én este nyolctól elsőként az etnojazz legkiválóbb magyarországi alakja, Dresch Mihály kvartettje lép fel, majd a hazai prímáskirály, Szalonna és bandája muzsikál, a programot a Tárkány Művek teszik teljessé magyar zenei alapokon nyugvó nufolk muzsikájukkal. A közös alaphang a három generációt képviselő három zenekarban a cimbalom, melyhez Dresch Mihály virtuóz szaxofon- és fuhun-játéka, Pál István "Szalonna" boszorkányos hegedűfutamai, illetve a Tárkány Művekben Paár Julianna énekhangja adja az ellenpontot. A koncert egyben a Fidelio összeFONÓdások sorozat része is.

Dresch Mihály
Dresch Mihály

A Dresch Quartet frontembere, Dresch Mihály "Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna. Aki tényleg ennyire hamisítatlan 'magyar jazzt' játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek. S az egykor őt negligáló szakma ma már fejet hajt előtte, mutatja például a nemrég odaítélt, életműdíjnak is tekinthető Szabó Gábor-díj" - írja róla Jávorszky Béla Szilárd. Dresch Mihályt persze nem kell bemutatni a Fidelio olvasói számára, hiszen két hónapja beszélgettünk vele Hangszerelem-sorozatunkban szaxofonjairól és saját fejlesztésű hangszeréről, a fuhunról; de kérdeztük őt a Müpa Magazinban, egy évvel ezelőtt is, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem most írtunk róla idén utoljára.

Szalonna és bandája
Szalonna és bandája

Szalonna és bandája, azaz Pál István „Szalonna" zenekarának tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában, mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. 2007-ben a a Magyar Állami Népi Együttessel Prima Primissima közönségdíjat nyertek. Pál István „Szalonna" saját bandája mellett számos közönségkedvenc produkció kihagyhatatlan résztvevője: játszik Herczku Ági lemezein, és a Csík Zenekar Lélekképek című albumán is.

Tárkány Művek
Tárkány Művek

A Tárkány Művek, melyet a zeneszerző-dalszövegíró és az együttesben cimbalmon játszó Tárkány-Kovács Bálint alapított, egy igazi és kivételes örököse a két világháború közötti sanzonos dalkultúrának és magyar jazz, folk hagyománynak, Bartók Béla szellemiségének hatásával. Azonban ezeken a felismerhető zenei gyökereken túl, a Tárkány Művek dalai mégis összehasonlíthatatlanok és egyediek. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét Arcomba az arcod vésted címmel, és gyorsan a hazai közönség kedvenc produkciói közé került. Mint azt Tárkány-Kovács Bálint a Fideliónak adott interjúban is elmondta, a zenekar egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. A jazzhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok a Tárkány Művek lenyűgöző világában találkoznak. Az együttes 2012 szeptemberében elnyerte a Junior Prima- díjat népművészet és közművelődés kategóriában, nyertek az Illés-remake pályázaton, és döntőben vannak a Jazzy Jazz Dalverseny 2012-es kiírásán is Itt a nyár című dalukkal, mely a nyáron kislemez formájában is megjelent.

A Fonó Budai Zeneház Sztegova utca 3. alatti bejárata
A Fonó Budai Zeneház Sztegova utca 3. alatti bejárata

Igazán kivételes koncert, pazar előadókkal, nem igaz? Ne feledje, csak egy hosszúlépés a Fonó!