Dezső

Divatba jön a hagyomány?

2012.11.09. 17:38

Programkereső

A második elődöntővel folytatódik november 10-én este a Dunán a Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató.

Fergeteges táncos-zenés produkciók, vidám hangulat és őszinte érzelmek jellemezték az autentikus folk'n'roll vetélkedő első, kamerák előtt zajló elődöntőjét. Mindenki a legszebbet és a legjobbat akarta megmutatni abból, amit tud, és ezzel bizony nehéz helyzetbe hozta a zsűri tagjait, akik hiába keresgéltek a pontozólapokon egyre magasabb és magasabb értékeket. Szerencsére nemcsak a stúdióban voltak sokan kíváncsiak a versenyzőkre, hanem egyúttal a műsor történetének eddigi legjobb nézettségét is elérte a Fölszállott a páva 2012 a múlt szombati adással. A népzenei és néptánc tehetségkutató verseny első elődöntőjének közönségaránya is csatornaátlag feletti volt, a nézők 3,7 százaléka választotta a Dunát, amellyel a műsor idősávjában a három országos adó mögött a negyedik helyen végzett a nézettségi versenyben a csatorna. Az ismétléssel együtt a vetélkedő első elődöntője majdnem 1,2 millió nézőt ért el a hétvégén.

Fölszállott a Páva - Herczku Ági és Novák Péter
Fölszállott a Páva - Herczku Ági és Novák Péter

A múlt szombati, első elődöntőből hat produkciót juttatott tovább a verseny szakmai zsűrije. A néptáncegyüttesek közül a kalotaszegi táncokkal bemutatkozó Czifra Együttes és a Zagyva Banda, illetve a szászcsávási táncokat feldolgozó Rába Néptáncegyüttes folytathatja, az énekes és hangszeres szólisták közül pedig a gyimesi „keservesekkel" nagy sikerrel bemutatkozó Tintér Gabriella és a zsűrit virtuóz tekerőjátékával elbűvölő Patonai Bátor maximális pontszámmal jutott tovább. Bár a szóló tánc és páros tánckategóriájában sem volt könnyű választása a zsűrinek, a szatmári botolóval és verbunkkal színpadra lépő Berecz István ugyancsak 60 ponttal vívta ki a továbbjutás lehetőségét, ahogy a híres gyimesi prímás emlékére Zerkula Zenekar néven muzsikáló együttes is az előadás tisztaságával, egyszerűségével nyerte el a zsűri tetszését, a maximális pontszámot a zenekarok és énekegyüttesek kategóriájában, és egyúttal a biztos helyet a verseny középdöntőjében.

Fölszállott a Páva - Szalóki Ági és az első elődöntő
Fölszállott a Páva - Szalóki Ági és az első elődöntő

A műsor és a verseny természetesen folytatódik, további 36 produkció mutatkozik még be a Fölszállott a páva novemberi elődöntőiben. Szombaton, november 10-én 18.35-től újabb néptáncegyüttesekért, énekes és hangszeres szólistákért, zenekarokért, énekegyüttesekért, táncos szólistákért és táncospárokért izgulhatnak a Duna nézői.

A második elődöntő versenyzői:

Tik trio, énekegyüttes, Bugyi
Bara zenekar, Budapest és Tárnok
Petrovics Roland és Balogh Ottó (Cace Rome zenekar), Pécs

Juhász Bence Zsombor, táncos szólista, Zselíz
Markó Fruzsina és Iván Róbert, táncospár, Kalocsa
Okányi Mihály, táncos szólista, Békés

Jászság Népi Együttes, Jászberény
Pöndöly Néptáncegyüttes, Komló
Szellő Táncegyüttes, Kostelek

Csizmadia Anna, énekes szólista, Kupuszina
Kovács Krisztián, énekes szólista, Moldva
Krajcsó Bence, hangszeres szólista, citera, Vésztő

2012. november 10., 18.35 Duna
Fölszállott a páva 2012  - Második elődöntő
Műsorvezető: Herczku Ágnes és Novák Péter