Júlia, Rita

Príma koncert Szőke Nikolettával

2012.11.27. 16:10

Programkereső

A friss Junior Prima-díjas énekesnő a Budapest Jazz Clubban lép fel kvartettjével november 30-án.

Szőke Nikoletta 1983-ban született Zalaegerszegen zenész családban. Zenei tanulmányait 2002-ben kezdte Winand Gábor növendékeként. Alig fél évvel az első énekóra után már a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában koncertezett. 2005 januárjától klasszikus énekórákat vett Bikfalvy Júliától, júliusban megnyerte a többfordulós Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat, melyre az egész világról több száz harminc év alatti énekes nevezett. 2006 januárjában meghívást kapott New York-ba a 33. IAJE Konferenciára, itt két sikeres koncertet adott a Hilton New York-ban, valamint a Lincoln Center klubjában, a Dizzy's Clubban.

Szőke Nikoletta a 2012-es zenei Junior Prima Díj átadón
Szőke Nikoletta a 2012-es zenei Junior Prima Díj átadón

2006-ban Lakatos Ablakos Dezső jazzművészeti ösztöndíjban részesült. 2008-ban megjelent első lemeze, a Golden Earrings, 2009-től pedig már a japán Atelier Sawano művésze lett. A kiadó a debütáló lemez, az A Song for You nagy sikere után ötlemezes szerződést kötött a fiatal énekesnővel. Második lemezét, a My Songot már Tokió legpatinásabb klubjában, a Cotton Clubban mutatta be zenekarával 2010-ben, ahol hat koncertet adtak. 2010-ben a tízszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin duettpartnere a művész magyarországi koncertjén. 2011-ben Aaron Hardin amerikai R'n'B/soul producer meghívására egyedüli európaiként a Rest Well, Gentlemen című dalt énekli a Coming Home for Christmas című albumon. 2012-től a Snétberger Tehetségközpont énektanára, ötödik szólólemeze idén tavasszal jelent meg Inner Blaze címmel (a korongról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). Már-már utánozhatatlan fegyvertény, hogy Niki mind az öt albuma listavezető volt Japánban. Szakmai sikersorozata - melyet 2012 novemberében a Junior Prima Díj koronázott meg - mellett Szőke Nikoletta két gyermek boldog édesanyja.

Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József
Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József

Quartettjében a zongorista Szakcsi Lakatos Róbert 1995-től zenei versenyek során nyerte el a kategóriadíjakat, egyebek között a legjobb zongorista és a legjobb szólista díját Krakkóban, valamint a szóló-zongora vetélkedőben az első helyet a 2000-es Montreux-i Jazz Fesztiválon. Bőgőn Niki férje, a klasszikus zenéből jazzra átnyergelő Barcza Horváth József játszik - nem véletlen, hogy könnyeden és melodikusan kezeli hangszerét, kíséretben és szólistaként egyaránt. Az együttes dobosa Mohay András, aki tagja annak a Bolla Quartetnek is, amely 2005-ben megnyerte az Avignoni Nemzetközi Jazz Fesztivál nagydíját és közönségdíját is. Egyszóval: igazi szuperproduckió várható a Szőke Nikoletta Quartettől november utolsó napján!