Sára, Márió

Don Byron lesz a Nigun vendége

2013.01.19. 17:55

Programkereső

Párniczky András kvartettjével április 8-án lép fel a Müpában az amerikai klazz-jazz klarinétos.

Szerencsés csillagzat alatt született a Nigun zenekar, mert fennállásuk tizenkét éve alatt számukra ideális, velük szóról szóra egy nyelvet beszélő vendégeket sikerült megnyerniük zenei együttműködéseikhez, akik segítettek kiteljesíteni a csapat által megálmodott világokat, feltárni azokat a termeket, "amelyek csak a dal hangjára nyílnak meg". 2006-ban Bale Kulturnik című lemezükön Daniel Zamir szaxofonos, egy évvel később a Fesztivál Színházban adott koncertjükön Matt Darriau szaxofonos, 2010-ben pedig Darriau és Steven Bernstein trombitás együtt csatlakozott a Párniczky András zenekarához - mindnyájan a (főként kelet-európai) zsidó zene és a jazz metszéspontján állnak.

A Nigun a Budapest Jazz Clubban
A Nigun a Budapest Jazz Clubban

Karrierje elején sokakat meglepett, hogy a fekete klarinétos Don Byron is a klezmer és a zsidó hangzó hagyományok felé fordult, ám azok hiteles megközelítése, felkészültsége és lenyűgöző hangszeres tudása miatt a meglepetés hangját hamar az elismerésé váltotta fel a kritikusok körében. A bronxi születésű Byron az avantgárd jazz, a post bop, sőt még a rockzene birodalmaiba is fontos és tartalmas kirándulásokat tett, utóbbit példázza, hogy dolgozott például a Living Colour zenekarral is. Virtuozitását sosem öncélúan alkalmazza, hanem minden esetben az általa kijelölt vagy felvállalt zenei koncepció szolgálatába állítja.

Don Byron
Don Byron

Rokon lelkek párbeszédére van tehát kilátás a 2013. április 8-i Jazzműhely-koncerten. A dialógus alaptémájául a Nigun készülő új albumának darabjai szolgálnak, s a műsor kikerekítéséhez Byron is hozzájárul néhány saját szerzeményével.