Géza

Elkészült a Both Miklós Folkside első lemeze

2013.01.22. 16:00

Programkereső

A 2011-es koppenhágai WOMEX nyitókoncertjére alakult zenekar Csillagfészek című albuma február 9-én mutatkozik be a Fonóban.

A Napra frontembere, Both Miklós köré épült együttes (Lukács Miklós - cimbalom, Dés András - ütő, Novák Csaba - bőgő, Szokolay Dongó Balázs - fúvós hangszerek) a 2011-es koppenhágai WOMEX fesztivál nyitókoncertjére alakult. A fellépés után boldogan mondtak igent Miklós felkérésére: tartsák együtt a formációt és alakítsanak zenekart. Így jött létre a Both Miklós Folkside, amelynek első albuma idén február elején, Csillagfészek címmel jelenik meg a Fonó Budai Zeneház kiadásában.

Both Miklós Folkside
Both Miklós Folkside

Both Miklós fiatal kora ellenére igazi - jó értelemben vett - fenegyerek, aki elmosta a világzene és népzene közötti műfaji határokat. A kiváló szólómuzsikusok, Lukács Miklós és Szokolay Dongó Balázs egyéni képességeiket alázattal állítják a frontember kompozícióinak szolgálatába, aki ugyanakkor bőven ad nekik lehetőséget, hogy megmutassák saját zenei világukat. Ebben kiváló segítséget kapnak Dés Andrástól és Novák Csabától - kettejük kísérete meghatározó a Folkside hangzásában: a cajon-bőgő alap mértani pontossága mellett hihetetlenül finom, "meleg" alapot ad a szólistáknak.

Both Miklós
Both Miklós

Az alakulásáról Both Miklós így nyilatkozott: "Régóta érlelődött bennem egy új zenei kísérletnek az igénye. A lehetőségek és az utak eddig nagyon szerteágaztak, azonban az elmúlt időszak próbái és koncertjei végül leegyszerűsítették a kérdést. Mindig is abban hittem, hogy egy zenekarnak akkor kell megszületnie, ha a résztvevők úgy érzik, hogy egy új dolgot tudnak hozzátenni a már meglévőhöz. Ez az érzés született meg bennünk."

Az alábbi videó a zenekar 2012. májusi fellépésén készült a Müpában, Az értől az óceánig gálaesten: