Piroska

Luis Perdomo újra a BJC-ben!

2013.01.23. 16:40

Programkereső

A félelmetes kinézetű és félelmetesen tehetséges zongorista mint zenekarvezető érkezik a BJC-be február 7-én az Alerant Jazz Estek keretében.

Luis Perdomo játékát tavaly nyáron Ravi Coltrane, majd pár hónappal később novemberben egy másik csodafúvós, Miguel Zenón kísérőjeként csodálhatta a Budapest Jazz Club közönsége.

Luis Perdomo
Luis Perdomo

A venezuelai születésű Luis Perdomo az egyik legfigyelemreméltóbb New York-i jazz zongorista. Azért is állíthatjuk ezt ilyen magabiztosan, mert korábbi alkalmakkal (a zseni-díjas Miguel Zenón, majd Ravi Coltrane oldalán) elsöprő játékával már ámulatba ejtette a BJC közönségét. Másik, legkevésbé sem elhanyagolható bizonyítéka tehetségének, hogy 2011-ben megjelent Universal Mind című lemezén Jack DeJohnette működik közre. Perdomo virtuóz játékát és újító gondolkodásmódját az alábbi szóló is hűen szemlélteti:

Luis Perdomo tanulmányait a Mannhattan School of Music-ban kezdte, majd a sok más hasonló klasszis útját is egyengető mester, Sir Roland Hanna oldalán a Queens College-ben fejezte be. Luis az elmúlt években a nemzetközi jazz meghatározó alakjaival játszott együtt. A közel sem teljes névsor - John Patitucci, Alice Coltrane, Dave Samuels, Jane Bunett valamint a már említett Ravi Coltrane és Miguel Zenón - jól szemlélteti, hogy a műfaj legkülönbözőbb stílusirányzataiban is képes maradandót alkotni, különös tekintettel arra, hogy koncertjei során nem kis részben saját szerzeményeit szólaltatja meg hangszerén. Játéka szárnyaló, minden technikai akadály felett álló virtuozitása a közönséget a zenehallgatás legmagasabb fokú élményével ajándékozza meg.

A zongorista zenésztársai a 2013. február 7-i Alerant Jazz Esten a "sokkal inkább harsonás, mint basszusos fejjel gondolkodó" bőgős Hans Glawischnig, és a nemzetközi sikereit tekintve kiemelkedő spanyol jazzdobos, Marc Miralta lesznek. Glawischnig játékát - saját hitvallása szerinti - sokkal inkább harsonás, mintsem nagybőgős gondolkodásmódja teszi különlegessé, míg Marc Miralta méltatása helyett elég, ha csak megemlítjük: 2009-ben Pat Metheny turnéjában a spanyol származású ütős fenomén kapott helyet a ritmusszekcióban.

Luis Perdomo
Luis Perdomo

Triójuk játékát jól jellemzi a muzsikusok között már-már szakzsargonnak számító magasztaló szólam: "Itt tényleg minden hang a helyén van!" Exkluzív klubkoncertről lévén szó és jegyek csak korlátozott számban kaphatóak, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy minél hamarabb vásárolja meg belépőjét a február 7-i koncertre!