Orbán

A flamand rock és a griot

2013.02.21. 09:21

Programkereső

A féktelen energiájáról híres ős-Deus alapító tagja, Stef Kamil Carlens 1993-ban indította el Zita Swoon nevű bandáját, amely március 9-én érkezik a Müpába, hogy két Burkina Faso-i zenésszel kiegészülve vegyítse a nyugat-afrikai manding zenét a rhythm and blues-zal.

A Zita Swoon húszéves fennállása alatt végig meghatározó együttese maradt a belga zenei színtérnek, és 11 kiadott albumuk bizonyítja Stef Kamil Carlens sosem lankadó kreativitását. A zenész egy antwerpeni szervezet támogatásával jutott el Burkina Fasóba, itt találkozott a balafonos Mamadou Diabetével és Awa Démé énekesnővel.

Zita Swoon
Zita Swoon

Mindketten "griot", vagyis zenész történetmondó családban születtek, ami arra kötelezte őket, hogy lemondva a könnyebb érvényesülésről a falujukban ragadjanak, és a helyiek mindennapos éhségét, szomjúságát és kilátástalan menekülésvágyát énekeljék meg. Nyers, és sodró erejű zenéjük mélyen felkavarta Carlenst, aki el is döntötte, hogy közös anyagot készít velük, amely Wait for me címmel került a boltokba, és amely a Zita Swoon Müpában tartott koncertjének gerincét is adja.