Konstantin

Spree-parti jazzparty

2013.02.27. 13:52

Programkereső

Három napos jazzfesztivál kezdődik Berlinben csütörtökön, február 28-án, ahol a magyar fellépők főleg német muzsikusokkal játszanak együtt.

A fesztivált Pallai Péter, a Londoni Magyar Kultúrintézet jazz-kurátora hozta tető alá, aki a londoni 606 Klubbal és az Intézettel rendszeres "csereakciókat" tudott megvalósítani, évek óta segíti elő zenészek és zenekarok határon átívelő művészi együttműködését. Kezdeményezésére a berlini b-flat jazzklub a berlini magyar kultúrintézettel, a Collegium Hungaricummal együtt társult partnerként az itthoni bázist jelentő Budapest Jazz Club mellé. A b-flat a hatalmas metropolis egyik legjelentősebb jazzklubja, a nem csak nevében központi jelentőségű, divatos Mitte városnegyedben. Rendszeres helyszíne a Berlini Jazzfesztiválnak, pódiumára ezekben a hetekben a teljes német élvonal mellett svéd, spanyol és más zenekarok lépnek fel.

Fenyvesi Márton
Fenyvesi Márton

A formációkat a nagyobb fesztiválok által gyakran alkalmazott, "hand-picked", vagyis külön válogatási módszerrel állították össze, ami igen izgalmas, váratlan párosításokra ad lehetőséget. Az első este a berlini közönség két magyar zenekarvezetőt ismerhet meg. Fenyvesi Mártonról, nemzedékének kiemelkedő, több ösztöndíjat elnyert, immár nemzetközi pályán mozgó muzsikusáról sokszor esett már szó a Fidelio hasábjain - kvartettjében ezúttal Nicole Johänntgen szaxofonozik. A zenészcsaládból származó szaxofonos hölgy új projektjével nálunk is járt ősszel. A kvartettben Tim Kleinsorge fog bőgőzni és Juhász Márton dobolni. Az est második koncertjét Tóth Viktor szaxofonos adja magyar ritmusszekciójával (Juhász és Orbán György bőgős alkotják), hozzájuk a Simple One művésznevet viselő, r&b énekesnek is elsőosztályú rapper csatlakozik.

Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József
Szőke Nikoletta, Barcza Horváth József

A második napot a b-flatben Szőke Niki és férje, Barcza Horváth József nyitják - akikről szintén rendszeresen tudósítunk, hiszen a budapesti jazzéletnek és a japán lemezpiacnak egyaránt fontos szereplői. Az énekesnő mellett Szakcsi Robi helyét ezúttal a zongoránál a ravensburgi születésű Rainer Bühm foglalja el, dobol a fiatal Tobias Backhaus. Az estét egy duópremier zárja, amelyet az egyik résztvevő, Bolla Gábor már kiszivárogtatott egy Fidelio-interjúban: példaképével, Lakatos Tonyval fognak együtt zenélni. A németországi jazzélet nagy tekintélyt kivívott magyar szaxofonosa biztosan telt házat vonz, ráadásul a Münchenbe költözött Bollának is egyre jobban cseng a neve. A garantált tenor madness-t egy olyan német-dán ritmusszekció próbálja majd a földön tartani, amit szintén a tapasztalt Böhm vezet.

Szakcsi Lakatos Béla
Szakcsi Lakatos Béla

A nagyágyúké lesz a szombat, mindjárt három érdekfeszítő produkcióval. A Kossuth-díjas, a közönség szeretetét mindenhol elnyerő Szakcsi Lakatos Bélát, aki mindig nyitott a jammelésre, és akit mindig inspirálnak az új partnerek, Backhaus mellett a londoni születésű, de Berlinben tanító Marc Muellbauer bőgős kíséri. David Friedman, a berlini jazzélet talán legismertebb "honosított" amerikai zenésze folytatja a műsort. A világhírű vibrafonos életrajzában Leonard Bernsteintől Yoko Onóig hosszú azoknak a hírességeknek a sora, akikkel együtt zenélhetett. Most a magyar középgeneráció kiválósága, Tzumó Árpád és állandó partnere, a zseniálisan ösztönös Egri János muzsikálnak a nagy öreggel.

Bolla Gábor
Bolla Gábor

A záróest harmadik, befejező részében a fiatal Natalie Williams brit-német énekesnő szerepel, aki ha tehetségével és hangjával nem szolgált volna eleve rá erre a meghívásra, még egy magyar anyát is fel tud mutatni... De a berlini, londoni, Montreux-i fesztiválok vagy a Ronnie Scots jazzklub nem ez utóbbi körülményre tekintettel léptették fel. Williams koncertjén az énekeseket mesterien kísérő Sárik Péter ül a zongorához, a brit Robin Mullarkey bőgőzik és Kay Lübke dobol.

Nagyon bízunk benne, hogy ezeket az illusztris produkciókat, amelyek biztosan elnyerik a berlini jazzklub közönségének tetszését, mihamarabb a Budapest Jazz Klub falai között üdvözölhetjük - aztán akár még Londonba is elengedjük őket.