Benedek

Tehetségkutató basszgitárosoknak

2013.03.10. 07:47

Programkereső

Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt hirdet a Budapest Jazz Club.

Az 1998 és 2008 között a Magyar Rádióban évente megrendezett jazz tehetségkutató versenyek folyamatossága néhány évre megszakadt, ám 2011 tavaszán a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutatóval a rangos sorozat újraindult. A Budapest Jazz Clubban szervezett, 30 év alatti fiataloknak kiírt megmérettetés több szempontból is sikeresnek bizonyult. Már a beérkezett pályaművek is sejtették az esemény létjogosultságát, ám az elődöntőbe, majd döntőbe jutott fiatal muzsikusok teljesítménye minden kétséget kizáróan igazolta a tehetségkutató megrendezésének jelentőségét. A 2012 tavaszán rendezett Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató még az előző évi sikereket is felülmúlta.

Orszáczky Jackie
Orszáczky Jackie

A zongoristák és dobosok után 2013-ban a szervezők a fiatal basszusgitárosoknak szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy összemérhessék tudásukat. A versenyt ezúttal a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb basszusgitárosának, az öt éve elhunyt Orszáczky Jackie emlékének szentelik. Orszáczky Miklós, alias Jackie Orszaczky Budapesten született 1948. május 8-án. 1966-tól rock zenekarokban játszott, majd 1969-ben csatlakozott a ma már legendás progrock együtteshez, a Syriushoz, amellyel 1970 végén egyéves ausztráliai turnén vett részt. 1971-ben a távoli földrészen jelent meg első LP-jük, a Devil's Masquerade, amit hazánkban Az ördög álarcosbálja címmel jelentettek meg. Mivel a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem engedélyezte, illetve halogatta a következő Syrius-lemez megjelenését, így Jackie 1973-ban csatlakozott a csupa jazzistából (Ráduly Mihály - szaxofon, fuvola, Szakcsi Lakatos Béla - Fender Rhodes, Kőszegi Imre - dob, Babos Gyula - gitár) álló Rákfogóhoz. Majd miután az MHV a Rákfogó LP-t sem volt hajlandó megjelentetni, Orszáczky meg sem állt Ausztráliáig. Élete hátralévő 34 évét Sydney-ben élte le, ott is hunyt el 2008. február 3-án, de közben koncertezni többször is hazajött.

Az Orszáczky-ról elnevezett háromfordulós versenyre demó lemezekkel lehet nevezni - az első fordulóban ezeket értékeli a zsűri. (A demónak egy basszusgitár szólót és két szabadon választott darabot kell tartalmaznia.) A demók beérkezési határideje 2013. március 29. A beküldött anyagok értékelése után az elődöntőbe a zsűri 10 versenyzőt juttat. A jelentkezések (CD, név, születési év, elérhetőség) leadására személyesen 10:00-22:00 óra között, valamint postai úton a 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7. címre (Budapest Jazz Club) megcímzett zárt boríték küldésével van mód. A jelentkezés feltétele a 30 év alatti életkor. Az elődöntőben a versenyzők egy basszusgitár szólót, egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszanak. A kötelező darab Thelonious Monk szerzeménye, a Straight, No Chaser. Elődöntő: 2013. április 20. (szombat) 11 óra.

A döntőbe jutott öt versenyzőnek két számot kell előadnia. Egy szabadon választott művet szólisztikus bevezetéssel, valamint Stevie Winwood (Traffic) szerzeményét - Orszáczky Jackie kedvenc darabját -, a Feelin' Alright-ot. A döntőre 2013. május 4-én (szombat) 18 órától kerül sor.

A zsűri tagjai: Bóna László, Horváth Pluto József, Maloschik Róbert (a zsűri elnöke), valamint Ráduly Mihály, az egykori Syrius szaxofonosa. Az indulókat az elődöntőben és a döntőben zongorán/szintetizátoron Cseke Gábor, a Kőbányi Zenei Stúdió tanára, dobon pedig Jeszenszky György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára kíséri.

Az I. helyezett díja 200.000 forint pénzdíj, fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban, valamint meghívás a Debreceni Jazz Napokra. A II. helyezett 150.000 forintot és fellépési lehetőség kap rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban. A III. helyezett jutalma 100.000 forint, valamint fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban.

További információk itt olvashatók.