Hella

Pro Urbe Újbuda díjat kapott Horváth László

2013.03.16. 14:43

Programkereső

A Fonó ügyvezető igazgatója „a magyar folklórkincs megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett értékes és eredményes munkájáért” vehette át az elismerést.

Horváth László (1971) a Vajdaságból 1997-ben jött fel Budapestre. Célja már akkor is az volt, hogy kulturális hidakat építsen. Még ebben az évben megalapította az X-Produkció kulturális vállalkozást, amelyet a mai napig sikeresen működtet. 2001 óta vezetője a vajdasági Kishegyesen zajló összművészeti fesztiválnak, az évente nyáron megrendezésre kerülő Dombos Festnek. 2010 óta a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója. Ugyanebben az évben hozta létre a főváros egyetlen nemzetközi folk fesztiválját, a Budapest Folk Festet, majd két évvel később a határokon átnyúló, Makovecz Imre épületeiben zajló Héttorony fesztivált álmodja meg és indítja újra Kiss Ferenccel együtt.

Horváth László
Horváth László

Ez idáig 80 lemez producere, melyek közül több elnyerte az év hazai jazz lemeze elismerést (Dresch Quartet: Élő nád, Dresch Quartet: Ritka madár, Juhász Gábor: 1978, Dresch Quartet: Fuhun). Több kiválóság hazai menedzsere, így a Boban & Marko Markovics Orkestarnak és Lajkó Félixnek is. Az értékteremtés és értékek mentén zajló kulturális élet elkötelezett híve, szervezője, a hazai nép-, jazz- és világzene kiváló ismerője. Építészeti érdeklődése, a vajdasági építészettel való foglalatosság is egyik fontos vállalása.


"Pro Urbe Újbuda díj adományozható a kerület érdekében, annak fejlődéséért, a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, életének, vagyonának védelméért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért" - áll az önkormányzati rendeletben.