Ervin

Újjászületni a "hármasban"

2013.03.17. 08:02

Programkereső

A Fidelio Jazz Tehetségek sorozat március 12-i estjén a Tóth Viktor Tercett lépett fel. Ott voltunk és meg is interjúvoltuk őket! VIDEÓ

A Tóth Viktor Tercett 2004 augusztusában alakult és a Sziget 2004 fesztiválon mutatkozott be. A Tercett műsorát a zenekarvezető-szaxofonos kompozíciói alkotják, amelyek a komponált zene és a szabad zene határán lebegő, a pillanat energiáját megragadni vágyó szellemiségben íródtak és kerülnek előadásra. Első lemezük 2005 áprilisában jelent meg, a Tercett rendszeres résztvevője Budapest kulturális életének, Magyarország és Európa jazzfesztiváljainak.

Tóth Viktor Tercett - Tóth Viktor, Orbán György, Hodek Dávid
Tóth Viktor Tercett - Tóth Viktor, Orbán György, Hodek Dávid

Tóth Viktor tizenegy évesen játszott először Hodek Dáviddal, s 2010-ben hívta meg az akkor tizenhárom éves révkomáromi dobos tehetséget tercettjébe. Nem semmi, hiszen az altszaxofonos olyan nagyságokkal is játszott már együtt, mint Henry Franklyn és William Parker bőgősök vagy a dobos Hamid Drake, akivel közös lemezeik is jelentek meg. Igaz, Dávid pedig a 2012-es Jazz Showcase-en a Müpa közönsége előtt bizonyított, azóta pedig már a New York-i Juilliard felé kacsingat.

Alábbi videónkon az együttes repertoárjának ízelítője látható, valamint az együttesvezetőt kérdeztük Hodek Dávid fejlődéséről, a Tercett által játszott zenéről, illetve az is kiderül, hogy a szaxofon mellett milyen más hangszereken játszott még Tóth Viktor.

Fidelio Jazz Tehetségek - A Tóth Viktor Tercett koncertje
2013. március 12. 20:00 - Budapest Jazz Club
Km.: Tóth Viktor (szaxofon), Orbán György (bőgő), Hodek Dávid (dob)