Dezső

Különleges szerzői est

2013.03.18. 16:30

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok március 21-i hangversenye szerzői est lesz. Ráadásul szokatlan. Nem egyszerűen azért, mert a kortárs alkotók kompozícióinak szentelt műsorok eleve ritkák, sokkal inkább azért, mert a figyelem efféle, hangsúlyos középpontjába jószerével sosem kerül jazz-muzsikus. Legalábbis klasszikus zenei sorozaton belül nem.

A pécsi zenekar programtervében most mégis egy ilyen este kapott helyet: következő koncertjük a nemzetközi hírű jazz-zongorista, Oláh Kálmán zenei világa köré szerveződik. A hangverseny műsorán négy alkotás szerepel a Trio Midnight alapítójától: a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band, a Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio, a Hungarian Sketch No. 1, valamint a Last Moment.

Oláh Kálmán
Oláh Kálmán

Az alkotások közös pontját lényegében a klasszikus hagyományok - a szimfonikus hangzás és a komolyzenei szerkesztésmódok -, valamint a jazz lehetőségeinek összehangolása jelenti. A Concerto for Jazz Orchestra átdolgozásaként készült, és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2004-ben bemutatott Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band a mintegy természetes örökségként jelentkező bartóki dallam- és harmóniavilág mellett Stravinsky kimeríthetetlen zeneszerzői invenciójának friss újraértelmezésével ragadta magával méltatóit. A Passacaglia for Orchestra and Jazz Trio - mely 2008 decemberében hangzott el először a budapesti Operaházban, majd a következő két évben közel tíz alkalommal tűzték műsorukra különböző hazai szimfonikus zenekarok -  címe szintén a klasszikus zene és a jazz egyfajta ötvözetéről árulkodik. „A passacaglia mint a barokk zenéből ismert variációs forma kiváló lehetőséget nyújtott a komolyzenei és jazz-elemek egységes formában való megkomponálásához. A darab tulajdonképpen megkomponált és improvizált variációk váltakozásából áll, és ezeket végig az ún. passacaglia téma (és változatai) köti egymáshoz" - nyilatkozta művéről a szerző.

A Kodály Központban rendezett koncert karmestere ezúttal Kovács László lesz.