Csilla, Noémi

Adja át magát a klezmer ritmusának!

2013.03.29. 14:00

Programkereső

Legyen a Fidelio vendége a Budapest Klezmer Band április 6-i koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! JÁTÉK

Az immár 1990 óta működő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Alakulásuk idején Magyarországon a klezmer szinte ismeretlen, de legalábbis népszerűtlen fogalom és stílus volt - ők tettek azért a legtöbbet, hogy ez megváltozzon. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Sokoldalú zenekarról van szó - a klezmer, mely hagyományosan a liturgikus közegből merít, remekül érvényesül a világi közegben. Ezt bizonyítja, hogy játszottak már élő zenei kíséretként a Madách Színház Hegedűs a háztetőn musicaljében, valamint volt már közös produkciója a Győri Balettel, Purim, avagy a sorsvetés címmel. Utóbbival fél Európát bejárták, jókora sikereket aratva.

Érdemes megemlíteni a zenekar kapcsán a Klezmer Szvitet, melyet a BKB a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt alkotott, a zsidó népzene és a komolyzene találkozásaként, és amiből 2004-ben tíz tételt tartalmazó CD is készült. Péterffy András és Nagy Ernő négy éven át forgatott dokumentumfilmet a zenekarról, mely Yiddish Blues címmel ugyancsak 2004-ben került vetítésre. 2006-ban a Budapesti Operettszínházban nagy sikerrel bemutatott Menyasszonytánc című klazmar-musicalban hallhattuk a zenekart, a darab zeneszerzője itt is Jávori Ferenc volt.

Budapest Klezmer Band
Budapest Klezmer Band

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; emellett az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Budapest Klezmer Band április 6-án 18 órakor kezdődő koncertjén a Vigyázó Sándor Művelődési Házban! Az alábbi kérdésre április 4-én 12 óráig helyesen válaszolók közül hárman partnerükkel lehetnek részesei az élménynek.

Kérdésünk: Kik jelenleg a Budapest Klezmer Band tagjai?