Béla

Szereti a klezmert? A Müpában a helye!

2013.04.08. 17:40

Programkereső

Színes, szórakoztató, mai zsidó zene - a műfaj csaknem valamennyi irányzatát, korszakát megjeleníti a Daniel Kahn & The Painted Bird és az Oi Va Voi április 13-án, a Művészetek Palotájában.

Két zenekar, amelyek a Művészetek Palotájában együtt bizonyítják be, hogy a klezmer más, mint ahogy elsőre gondolnánk. A Daniel Kahn vezette The Painted Bird Berlinből érkezik. A zenekar igazi multikulturális csapat, hiszen amerikai, svéd, orosz és német muzsikusok is játszottak már benne. A sokféle hatás a zenéjükön is nyomot hagyott, a jiddis dallamok mellett jól megfér a punk rock, de akár a munkásmozgalmi dalok is inspirálóan képesek hatni rájuk. A lényeg, hogy a zene ne csak szórakoztasson, de gondolkodtasson is. A csapat vezetője ugyanis azt vallja: azért koncertezik, hogy provokáljon, megütközést keltsen, és vitát generáljon.

Oi Va Voi
Oi Va Voi

Az este másik fellépője Európa egyik legismertebb világzenei formációja, a londoni Oi Va Voi. A nevük egy jiddis kifejezésből ered, ami magyarul valahogy így hangozhat „Te jó Isten!". Még az első lemezük sem jelent meg, amikor már olyan fesztiválokra kaptak meghívást, mint a Gastonbury és a Meltdown. Azóta több tagcserén és változáson keresztülmentek, most legújabb lemezük felvétele közben érkeznek a Müpába. Így nemcsak a legnagyobb slágereket, de eddig sosem hallott dalokat is hallgathatunk tőlük.