Csilla, Noémi

Lajkó Félix lemezbemutató a fesztivál utolsó napján

2013.04.10. 13:39

Programkereső

Az április 17. és 21. között a BMC-ben megrendezésre kerülő Budapest Folk Fest gálaestjén fellép továbbá Lukács Miklós, Borbély Mihály és a Yengibarjan David Trio.

Lajkó Félix a tavalyi Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott első ízben közönség előtt citerán. Az elmúlt egy év során számos hazai és külföldi koncerten formálódott az a zenei anyag, amely végül a napokban megjelenő Mező című albumra került fel. A közönség április 21-én élőben is meghallgathatja az ördög hegedűsének első citerás albumát, Brasnyó Antal brácsás, Kurina Ferenc bőgős, és Kurina Mihály cimbalmos kíséretével kiegészülve.  

Lajkó Félix citerával
Lajkó Félix citerával

A lemezbemutató előtt a cimbalom egyik legsokoldalúbb, számos formációban játszó muzsikusa, Lukács Miklós ad szólókoncertet, majd az est második felében csatlakozik hozzá a Borbély Mihály fúvós is. A két művészt összeköti az a műfaji nyitottság, improvizációs gazdagság, jó értelemben vett előadói könnyedség és bátorság, amely csak a legnagyobbakra jellemző.

A késő esti koncerten a BMC jazztermében David Yengibarjan trióját és különleges örmény vendégüket, a duduk nevű duplanádas fúvóhangszeren játszó Gevorg Dabaghyan hallhatják a résztvevők. Egyfajta búcsúkoncert is lesz ez, hiszen a magyar zenei szcénában fontos szerepet betöltő Yengibarjan májusban végleg hazaköltözik Jerevánba. Az örmény származású tangóharmonikás otthon folytatja művészi pályáját; a Budapest Folk Festen adott koncertje egyik utolsó fellépése lesz elutazása előtt.