Béla

Lajkó Félix citerán játszik új lemezén, a Mezőn

2013.04.15. 14:13

Programkereső

A 38 éves népszerű vajdasági művész április 21-én a Budapest Folk Fest gáláján, a BMC-ben mutatja be új anyagát.

Csak citerán játszik napokban megjelenő új lemezén, a Mezőn a hegedűvirtuóz Lajkó Félix. "Bár hegedűsként tartanak számon, tízévesen a citera volt az első hangszerem és azóta is jelen van az életemben. A Mező című albumot a Fonó Kiadó felkérésére készítettem, szerettek volna egy olyan lemezt, amelyen csak citerán játszom, hegedűn egyáltalán nem" - mondta Lajkó Félix. Felidézte, hogy előző lemezein is vannak citerás felvételek, filmzenékben is többször játszott ezen a hangszeren és mostanában a koncertjein is rendre előveszi a citerát a hegedű mellett. Lajkó Félix szerint nem igazán más a két hangszeren játszani, talán a hegedű időigényesebb.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

"A Mezőn szólókompozíciók és zenekari számok egyaránt vannak, akad közöttük könnyedebb és egészen komoly darab is. A lemezen szabadkai zenésztársaim, vagyis Brasnyó Antal brácsás, Kurina Ferenc bőgős és Kurina Mihály cimbalmos hallható még, ők egészítenek ki a lemezbemutató koncerten is a BMC-ben" - fejtette ki a zenész. Lajkó Félix elmondta, hogy még nem járt a nemrég megnyílt Budapest Music Center Zenei Központban, de azt hallotta, jó a hely akusztikája. "Általában mindenféle teret be lehet játszani, segítségnek meg ott van az erősítés, ha szükség van rá. Persze örülök, ha jó az akusztika".

A zenész az elmúlt években több lemezt rögzített szokatlan helyszíneken: a 2009-ben megjelent A bokorból című anyagot a palicsi erdőben vették fel, a két évvel későbbi Makovecz-turné anyagát pedig a 2011-ben elhunyt építész által tervezett épületekben. "Ezúttal semmi extra nem volt, egy törökbálinti stúdióban dolgoztunk. De a közeljövőben is lesznek erdei felvételek" - tette hozzá.

Lajkó beszámolt arról, hogy a mostani felállás mellett sokszor fellép szólóban, emellett duóban Brasnyó Antallal és másokkal is. A nyár elején Kappel Edit lókiképző és lovasedzővel, valamint a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság lipicai lovait kísérve a tavalyi bécsi fellépés után Pesten fog zenélni. Május 7-én a Művészetek Palotájában Varnus Xavér orgonaművésszel lesz közös koncertje. "Xavér témáira fogok improvizálni, ami érdekes kihívás lesz. Szeretem az orgonát. Ezúttal hegedülni fogok, bár Xavér szeretné, hogy citerázzak is. Meglátjuk" - mondta végül Lajkó Félix.

Lajkó Félix és Varnus Xavér
Lajkó Félix és Varnus Xavér

A szerbiai születésű Lajkó Félix 1994-ben adta ki első lemezét, 1997-ben pedig megjelent kartonborítós CD-je, amelyen első zenekarának tagjai, a szabadkai Kurina testvérek játszottak. Lajkó Félix különféle formációkban járja a világot, 2006 óta kíséri Brasnyó Antal brácsás.