Emőke

Sivatagi blues - a Tamikrest Budapesten

2013.05.14. 14:23

Programkereső

A tuareg „sivatagi" blues az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású irányzata lett, főleg a tavaly Grammy-díjat nyert Tinariwen együttes pályafutásának köszönhetően.

A tuareg dallamok és a pszichedelikus gitárzenék ötvözetéből kialakult stílus szorosan kötődik az újra és újra lángra lobbanó polgárháborúhoz: a 2006-ban megalakult Tamikrest fiatal tagjai is menekültként verődtek össze egy kidali táborban. Nevük azt jelenti, „koalíció", de ez egyben stilárisan is érthető, hiszen zenéjükben a Tinariwen hatása mellett a rock, a rap és az arab popzenék befolyása is tetten érhető.

Tamikrest
Tamikrest

2008-ban meghívást kaptak a Maliban megrendezett, rangos Sivatag Fesztiválra, ahol találkoztak az amerikai Walkabouts együttes vezetőjével, Chris Eckmannel. Ő azonnal „lecsapott" rájuk: egyrészt beépítette őket Dirtmusic nevű zenekara BKO címmel megjelenő albumába, másrészt Adagh, majd Toumastin címmel megjelenő saját albumaik producere lett. Ezek átütő sikere igen gyorsan a Tinariwen mellé emelte a Tamikrestet, amellyel - amint Andy Morgan írta - „a sivatagi bluesban elkezdődött a jövő".  Május 25-én találkozhatunk a rendkívüli formációval a Müpa Fesztivál Színházában.