Gábor, Karina, Ders

Nigun: Lebedik at Budapest Jazz Club

2013.05.28. 16:25

Programkereső

A Lebedik jiddis szó jelentése élő, élénk, életben lévő. Jelen esetben arra utal, hogy a zenekar ezúttal nem stúdiólemezt készített, hanem két koncertjének felvétele került a korongra.

A Lebedik at Budapest Jazz Club a Nigun negyedik kiadott lemeze. A zenekar első albuma szintén koncertfelvétel volt, amelyet két, stúdióban felvett CD követett. A koncerten eljátszott dalok nagy részét a Kabbalat Shabbat (a pihenőnap fogadása) részeként vagy másnap, szombaton napközben elhangzott énekek (2, 3, 5, 6) képzik. A vallásos zsidók péntek este imádkozva várják a szombat bejövetelét. A hagyomány részeként, a szöveges imádságok elhangzása mellett közösen énekelnek hangszeres kísérettel vagy éppen anélkül. Közösségenként változhat a dallam, de a szöveg, ami az imádság része, mindenhol megegyezik.

A Nigun a Budapest Jazz Clubban
A Nigun a Budapest Jazz Clubban

A dalok Párniczky András gitáros-zenekarvezető feldolgozásai által kapnak új színezetet. A zenekar átiratai tudatosan megkomponált poliritmikákat tartalmaznak, vagyis különböző ritmikai síkok, eltérő ütemfajták egyidejű alkalmazását. Ez egyébként a kortárs jazz egyik egyre jobban előtérbe kerülő sajátossága is, megfigyelhető, hogy a New York-i jazz legmodernebb irányzatai is erre épülnek.

A zenekar tagjai: Párniczky András (gitár), Bede Péter (szaxofon, klarinét), Nagy Péter (bőgő), Jeszenszky György (dob).

A felvételek a Budapest Jazz Clubban készültek 2012. május 19-én és november 20-án, hangmérnök: Susszer Balázs.