Klaudia

Fidelio Klasszik: Máté, Mészáros, Szikora

2013.05.31. 10:08

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása június 1-jén lesz hallható.

Már csak néhány nap van hátra a magyarországi és határon túli színházak éves seregszemléjéig, a június 6-án induló Pécsi Országos Színházi Találkozóig. Idén tizenkét előadás versenyez, amelyek többségére a nagy érdeklődés miatt már az első napokban minden jegy elfogyott. Ám aki ennek ellenére ellátogat a fesztiválra, biztosan nem fog unatkozni, hiszen az OFF programok között idén is bőségesen kínálnak egyedi élményeket a szervezők: egyéni előadói esteket, független- és színművészeti egyetemi előadásokat vagy a taiwani Guoguang Opera Company Majomkirály című produkcióját. További részletekről és válogatási szempontokról is kérdeztük a fesztivál szervezésében a kezdetektől jelenlévő Máté Pétert.

A jubileumi évben is nagyszínpados, nemzetközi produkciókat, valamennyi korábbi évhez képest is szerteágazóbb, eklektikusabb kínálatot ígérnek a VeszprémFest szervezői július 16-20. között. A tízedik alkalommal megrendezendő VeszprémFestről Mészáros Zoltán fesztiváligazgató beszélt.

Szikora János
Szikora János

Az országban egyedülálló szakrális eseménysorozattal készül az augusztus 20-i ünnepkörre Székesfehérvár és a Vörösmarty Színház. Az augusztus 17-én és 18-án első alkalommal megrendezendő Koronázási Ünnepi Játékok keretében Fehérvár belvárosában megelevenedik a középkor világa: kézművesek, Árpád-kori lovasok virtuóz bemutatója, ősi magyar konyhaművészet ízvilága, táncház, tűzünnep és még sok egyéb meglepetés várja a vendégeket. A programok közül kiemelkedik a látványos, nagyszabású koronázási szertartásjáték, amelyen keresztül Magyarország ősi koronázási templomának romjain felelevenítik a koronázás középkori szertartását. A Szent István Emlékévre való tekintettel, halálának 975. évfordulója alkalmából idén államalapító Szent István lesz a Koronázási Ünnepi Játékok központi alakja. Szikora Jánost, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját, a Koronázási szertartás rendezőjét a Koronázási Ünnepi Játékok ötletén és megvalósításán kívül arról is kérdeztül, hogyan értékeli a Vörösmarty Színház elmúlt évadát.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.