Emma

Már csak négy hónap Mehldau első budapesti szólókoncertjéig

2013.07.07. 13:46

Programkereső

A kortárs amerikai jazz-zongoristák legkiválóbbja november 5-én a megújult Zeneakadémián lép fel első alkalommal szólistaként.

A 42 éves amerikai virtuóz az élő bizonyíték, hogy a 20. századi jazz-zongorajáték páratlanul gazdag hagyománya után még mindig lehet újat mondani a műfajban. Brad Mehldau bő háromszáz év klasszikus zenei hagyománya, valamint a pop, a rock és a jazz vegyítésével alkot füleink hallatára maradandót, hiszen játszi könnyedséggel és elképesztő stílusérzékkel ötvözi mindazon zenei hatásokat, amelyek élete során érték. Rendszeresen játszik trióban, muzsikált együtt Pat Methenyvel, John Scofielddel, Wayne Shorterrel és Joshua Redmannel, kipróbálta magát elektronikus zenében - legutóbb 2013 tavaszán Mark Guiliana dobos oldalán hallhattuk Budapesten - , de készített közös albumot Anne Sofie von Otter svéd mezzoszopránnal is.

Brad Mehldau
Brad Mehldau

Szólóban tűnik fel azonban játékának igazán megkökkentő újszerűsége, ami generációjának talán legeredetibb és legelismertebb jazz-zongoristájává tette. A védjegyévé vált, valószerűtlenül virtuóz balkéz-szólamvezetés egyben radikális szakítást jelent a kortárs jazzbillentyűsök szokásos harmonizálási és ritmus-sémáival. Mint magyar pályatársa, Oláh Tzumó Árpád megállapította Mehldau Brahmsra vagy Bachra emlékeztető, de persze a zsigeri blues-felfogást egy percre sem hanyagoló improvizációit hallgatva: az amerikai fenomén billentése, ütemen belüli ritmikája kiegyenlítettebb, szimmetrikusabb, mint a jazzben szokásos. Nem véletlen tehát, hogy a modern zongorajáték megújítójaként ünneplik világszerte Mehldaut.

2013 novemberében ráadásul az a megtiszteltetés éri a budapesti publikumot, hogy a Zeneakadémia Koncertközpont meghívására Brad Mehldau őszi európai koncertturnéjának legelső állomásaként érkezik a Liszt Ferenc térre, olyan intézményeket előzve meg, mint az amszterdami Concertgebouw, a madridi Auditorio Nacional, vagy a londoni Barbican Centre. A rangos nemzetközi koncerthelyszínek közé feliratkozó Zeneakadémia újranyitás utáni hetedik nyilvános koncertje - mely egyben Brad Mehldau első budapesti szólókoncertje lesz - ezzel a klasszikus gyökerekből táplálkozó, de ízig-vérig modern akusztikus jazz igazi ünnepének ígérkezik. A 2013. november 5-i koncertre a belépők megválthatók a Libri Könyvesboltokban és a Port Ticket rendszerén keresztül is, ha pedig az érdekli, milyen más jazz-koncerteket rendeznek majd a Zeneakadémián az ősz folyamán, kattintson erre a cikkünkre!