Konrád, Tivadar

Rapid játék: Hallgassa meg élőben a flamenco élő legendáját!

2013.07.09. 13:35

Programkereső

Paco de Lucia zenekarával az elmúlt harminc év szerzeményeiből fog játszani július 18-án a Veszprémfesten. Legyen ott a koncerten Ön is!

Paco de Lucia az előadást szólóban kezdi - ez a koncert egyik leggyönyörűbb pillanata. A mester és gitárja: az első hangtól varázslattal telik meg a terem. Egyenesen a hallgatóság szívébe gitározza magát. Olyan dalokat játszik, mint az Antonia (lányának ajánlva), az Entre dos Aguas, vagy a Zyriab, amelyeknél szinte tapinthatóvá válik a zene iránt érzett szerelme.

Paco de Lucia
Paco de Lucia

Első nagylemezét, a Dos Guitarras Flamencast 1965-ben rögzítette. 1975-ben Fuente y Caudal albumával vágott bele az improvizálásba, az Entre Dos Aguas-sal pedig a rumba világába lépett, az addig jóformán csak mellékszereplő flamenco gitárt jellegzetes, világhírű hangszerré emelve. A cajon dob bevezetésével, a basszus és ütőhangszerek szerepeltetésével egyszerűen áthelyezte a hangsúlyt az akkori flamenco hangzásról. Az Almoraima, amelyben határozottan felülmúlta tanítómesterei, Niño Ricardo and Sabicas hangzását, a Siroco, amelyben dallammal és harmóniával hódol a flamenco előtt, és a Luzia, amely élete egy sötét időszakának gyümölcse, csak néhány mérföldkő, amely azt a  forradalmi szellemet, ösztönt és tehetséget mutatja, amely Paco de Lucíát jellemzi.

Más zenei stílusok iránti nyitottsága - amelyre példa John McLaughlinnel és Al di Meolával közös munkája - ötvöződik kreativitásával és azzal az igyekezettel, amellyel a flamencót a mai világ részévé kívánja tenni. Paco de Lucía flamenco gitáros, és az is marad, de törekvése, hogy a tradicionális flamencót új hangszerekkel és stílusokkal ötvözze, a spanyol zenészek egy teljes generációjára hatott.

Francisco Sánchez Gómez Algecirasban, Cadiz megyében, Spanyolországban született 1947. december 21-én. Attól a naptól kezdve, amikor  ötévesen kijavította apja, a hivatásos gitáros Antonio Sánchez játékát, Paco végleg elkötelezte magát a gitár mellett. Huszonhat megjelent albuma, díjak százai és a kritikusok egyöntetű véleménye tanúskodik arról, hogy látványos zene forradalmat robbantott ki.

Kérdés: Mi volt Paco de Lucia első nagylemezének a címe?

A július 12-én délig helyesen válaszolók közül egy valaki partnerével közösen vehet részt a július 18-i Paco de Lucia-koncerten a VeszprémFesten.