Ervin

Kubai atmoszféra a Margitsziget fái közt

2013.07.10. 10:12

Programkereső

Július 21-én Omara Portuondo és Eliades Ochoa vendégfellépőivel ismét hazánkba látogat a Buena Vista Social Club a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Több évtized után Havanna legforróbb hangulatú zenés klubja, a Buean Vista Social Club a kilencvenes évek közepén vált világhírűvé. Ry Cooper producer és Wim Wenders rendező nagy sikerű dokumentumfilmje ekkor ismertette meg e nagyszerű muzsikusokat és zenéjük által képviselt életérzést a nagyvilággal. A zenekar meseszerű története a Castro előtti időkre nyúlik vissza, amikor az immár világmárkává érett klub virágkorát élte.

Buena Vista Social Club
Buena Vista Social Club

Akkoriban a Buena Vista és a hozzá hasonló, főleg feketéket tömörítő társasági klubok jellemezték a gyakran baráti, családi szálakra épülő társadalmi életét. E helyek a nosztalgikus, idillikus Kuba-képünknek a megtestesülései voltak, a nagy beszélgetések, kártyapartik, szivarsodrások és persze az autentikus kubai muzsika szigetei. Az etnikai alapon szerveződő egységeket az ötvenes évektől felszámolták, és csak egy kis szerencsének, illetve egy őrült amerikai zenésznek köszönhetően nem nyelte el őket örökre a feledés homálya. Cooper a kilencvenes évek közepén határozta el, hogy leporolja a rá hatalmas benyomást gyakoroló klubot és zenéjét, felkutatja az eredeti muzsikusokat és újra zenekarrá szervezi őket.

Orquesta Buena Vista Social Club
Orquesta Buena Vista Social Club

Munkájának sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Buena Vista Social Club című album ötmillió eladott példányt és Grammy-díjat hozott, a dokumentumfilmet pedig Oscarra jelölték. Albumaik azóta is sikereket aratnak, és a formáció a világ nagy fesztiválszínpadai mellett olyan helyszíneken lépett már fel, mint a párizsi Olympia, a londoni Royal Albert Hall, a barcelonai Liceu, a bécsi Konzerthaus vagy a Luna Park Buenos Aires. A zenekart ma egy sor veterán zenészlegenda, illetve azok leszármazottjaik alkotják. A nézők a koncerteken a legendás filmből is jól ismert arcokkal találkozhatnak úgy, mint a trombitás Barbarito Torres, a harsonás Guajiro Mirabal valamint a Orquesta zenei igazgatója Jézus Aguaje Ramos. Olyan tehetségek, mint az énekes Carlos Calunga és Idania Valdés, a virtuóz zongorista Rolando Luna mellett az idei turnéban részt vesz majd néhány különleges vendég is, mint Omara Portuondo és Eliades Ochoa.

Omara Portundo
Omara Portundo

Ochoa-t, mint a kubai zene utazó nagykövetét is számon tartják a világban. A kubai zene jelen van a világ minden részén. Ez mindig is így volt, de a Buena Vista Social Club projektnek köszönhetően ez a jelenlét még hangsúlyosabbá vált. „Köszönöm, hogy odafigyelnek arra, amit csinálunk, hogy emlékeznek ránk. Pontosan ez az, ami erőt ad nekünk, hogy továbbra is zenéljünk, és hogy továbbra is fiatalnak érezzük magunkat." - fejti ki Ochoa. Feltehetően nem csak a muzsikusok, de a közönség is megfiatalodik majd a július 21-i Margitszigeti Szabadtéri Színpadra tervezett koncerten, amely minden bizonnyal a nyár egyik legizgalmasabb és legjobban várt bulija lesz, rummal, szivarral és Kuba dallamait megszólaltató legendákkal.