Konrád, Tivadar

A kubai zene "cimborája" tíz éve hunyt el

2013.07.13. 07:09

Programkereső

2003. július 13-án hunyt el Compay Segundo kubai zenész, a világhírű Buena Vista Social Club együttes tagja.

Maximo Francisco Repilado Munoz néven látta meg a napvilágot 1907. november 18-án a Santiago de Cubához közeli Siboneyben. Családjával együtt kilencéves korában költözött be Santiagóba, amelyet mindig is a kubai zenei élet egyik központjának tartottak. Tizennégy éves volt, amikor helyi zenészekkel játszani kezdett klarinéton, egy évvel később megírta Yo vengo acquí című dalát. A harmincas években Havannába költözött, ahol borbélyként dolgozott. A fodrászszékbe 1942-ben ült be Lorenzo Hierrezuelo Trova muzsikus, a hajvágás eredménye egy duó megalakulása lett. A Los Compadresnek nemcsak a sikert, hanem becenevét is köszönheti: a Compay a cimborát jelentő compadre szó rövidítése, a Segundo pedig arra utal, hogy a kettősben a vokált énekelte.

Compay Segundo
Compay Segundo

Az ötvenes évek végén alakította meg Compay Segundo y sus Muchachos (Compay Segundo és a fiúk) nevű együttesét, ezzel jutott először külföldre, a Dominikai Köztársaságba. Akkor már különleges, héthúros gitárján játszott, az általa armonicának nevezett hangszeren a harmadik húrt megkettőzve használta. Együttese sikert sikerre halmozott, Segundo visszaemlékezései szerint ez volt élete legszebb időszaka. Fidel Castro 1956-os hatalomra jutása gyökeres változást hozott az ő életében is. Nappal egy szivargyárban dolgozott, esténként tengerparti bárokban és éttermekben lépett fel, majd lassacskán kikopott a hivatásos zenészek közül. A zene mellett a szivar volt a muzsikus másik nagy szerelme: ötéves volt, amikor először rágyújtott és ez a szenvedélye élete végéig elkísérte.

Talán soha nem került volna ismét a felszínre, ha spanyol turisták nem hallják meg játékát egy havannai szállodában. Segundo, aki akkor már jóval túl volt a hetvenen, így jutott el Spanyolországba, ahol nem csak ünnepelték, de több lemezt is készítettek vele. Ennek nyomán meghívást kapott Európa több nagyvárosába, és a legnagyobb hangversenytermek kedvence lett. Az igazi világhírt azonban a Buena Vista Social Club hozta meg számára. Nick Gold brit zenei producer 1996 környékén vette fejébe, hogy felkutatja az elfeledett kubai zenészeket, köztük Compay Segundót is.

 A produkciót a gitáros Ry Cooder hozta össze és a német rendező Wim Wenders készített világsikert hozó dokumentumfilmet a meglehetősen magas kort megért zenészekről. A Buena Vista Social Club lemezéből több millió példányt adtak el és Grammy-díjat is kaptak érte, a film 1999-ben elnyerte az Európai Filmdíjat és Oscarra is jelölték. Compay Segundo leghíresebb dala a Chan Chan, ezzel kezdődik a film és az album is.

A formáció számos országban, köztük Magyarországon is nem egyszer turnézott, népszerűsítve a kubai kultúrát. 2000 februárjában az a megtiszteltetés érte őket, hogy zenélhettek II. János Pál pápának a Vatikánvárosban. Segundo élete végén veseelégtelenségben szenvedett, ennek következtében halt meg 2003. július 13-án, 95 évesen. Végakaratának megfelelően Santiago de Cubában helyezték végső nyugalomra, abban a városban, ahol élete jó részét töltötte.