Csilla, Noémi

Elhunyt George Duke, a fúziós jazz úttörője

2013.08.07. 12:39

Programkereső

Hatvanhét éves korában meghalt George Duke többszörös Grammy-díjas jazz zongorista és énekes, a szintetizátor és a fúziós jazz egyik úttörője, aki éveken át Frank Zappa zenésztársa volt - jelentette be Duke publicistája.

A zenész leukémiában szenvedett, hétfő éjjel hunyt el Los Angelesben - közölte Mike Wilpizeski.

Az 1946-ban született Duke a The Jean-Luc Ponty Experience with the George Duke Trio című lemezzel szerzett hírnevet magának, a lemezt tartják a fúziós jazz egyik első felvételének, amelyen a jazz a francia virtuóz Ponty elektromos hegedűjátékával párosul. 

George Duke
George Duke

Duke nemcsak saját albumaival vívott ki széles körű elismerést, hanem másokkal - köztük Frank Zappával, Miles Davisszel, Barry Manilow-val, Smokey Robinsonnal - való együttműködésével is.

Már négyéves korában megismerkedett a műfajjal, amikor édesanyja elvitte őt Duke Ellington koncertjére. Zenei képzése hétéves korában kezdődött, és a San Franciscó-i konzervatóriumban diplomázott 1967-ben. 

Frank Zappával számos klasszikus lemezen játszott, köztük van egyebek között a Chunga's Revenge, a 200 Motels, a Waka/Jawaka, a The Grand Wazoo és a One Size Fits All. Utolsó, 40. lemezét DreamWeaver címmel a múlt hónapban adta ki. Több mint hússzor ítélték oda neki a Grammy-díjat.

Duke többször járt Magyarországon, először 1972-ben a legendás altszaxofonos Cannonball Adderley zenekarával adott koncertet az Erkel Színházban, legutóbb 2010 augusztusában a Sziget Fesztivál jazz-színpadán játszott.