Antal, Antónia

Glanzberg-est az Urániában

2013.08.15. 10:00

Programkereső

Norbert Glanzberg munkáiból hallhatnak válogatást mindazok, akik szeptember 1-jén ellátogatnak az Uránia Filmszínházba.

Norbert Glanzberg egyévesen kapta meg első hangszerét édesanyjától, egy harmonikát, rendkívüli tehetségének köszönhetően pedig 19 éves korában már asszisztens karmester minőségében találkozott Bartók Bélával és Alban Berggel. Rendkívül sokszínű életművéhez olyan nagysikerű slágerek köthetőek, mint a Henri Contettel közösen írt Edith Piaf-sláger, a Padam,padam, vagy az Yves Montand közreműködésének köszönhetően híressé vált Moi J'm'en fous és a Grand Boulevards.  Az ötvenes évektől kezdve számtalan film zenéjét álmodta meg, köztük  A boszorkányok Marina Vlady-val, vagy a Bridgitte Bardot főszereplésével bemutatott Túl szép a menyasszony.

Edith Piaf
Edith Piaf

1983-ban Glanzberg hosszú kihagyás után visszatér a klasszikus zenéhez, és 1985-ben megírja a La suite Yiddish cimű művét két zongorára. Glanzberg e művének magyarországi bemutatójára a Zsidó Nyári Fesztiválon kerül sor, Mocsári Károly és Neumark Zoltán zongoraművészek előadásában.  Az est második részében Jordán Adél és Bardóczy Attila színművészek előadásában Glanzberg népszerű sanzonjait hallgathatja a közönség.

Az augusztus 21-ig helyesen válaszolók közül egyvalaki másodmagával ellátogathat a szeptember 1-jén az Uránia Filmszínházban megrendezésre kerülő Glanzberg-estre.

Kérdésünk: melyik évben rendezték meg először a Zsidó Nyári Fesztivált?