Konstantin

Az új kenyér ünnepe

2013.08.19. 09:26

Programkereső

Azt gondolhatnánk, augusztus huszadika a magyar néphagyomány egyik nagy ünnepe, hiszen minden faluban megünneplik. De mit is ünneplünk ilyenkor?

István megkoronázását, a keresztény állam megteremtését, első királyunk szentté avatását, az új kenyeret, az aratás végét vagy az új alkotmányt - hangzik kapásból a kissé vegyes felsorolás. Augusztus 20-a valóban a legrégebbi nemzeti ünnepünk, igazi néphagyomány azonban kevés kötődik hozzá, sokkal inkább politikai tartalmú, elrendelt ünnep.

Szalmatárgyak ( forrás: Hagyományok Háza)
Szalmatárgyak ( forrás: Hagyományok Háza)

Az új kenyér ünnepe valójában gazdag mezőgazdasági hagyománykört idéz fel. Az aratóünnep az egész magyar nyelvterületen ismeretes, látványos közösségi jellegű szokás volt, amely a középkorig nyúlik vissza. Különböző változatai ismeretesek, főbb mozzanataiban azonban országosan megegyezik: az aratás befejezése után a részesaratók búzakalászból, mezei virágból csigaszerű, korona vagy koszorú alakú aratókoszorút (ritkábban búzababát) kötöttek, és ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték. Az aratókoszorút kézben, rúdon vagy fejre helyezve vitték, a koszorút vagy vivőjét bőségvarázsló, esővarázsló célból bőségesen megöntözték, lelocsolták. A gazda megköszönte az aratókoszorút, majd áldomást ittak, gyakran étellel is megvendégelték az aratókat, a vendégség rendszerint tánccal fejeződött be.  Az aratókoszorút általában az első házban (a tisztaszobában) a mestergerendára akasztották. Vetéskor a szemeket kimorzsolták belőle és összekeverték a vetőmaggal, hogy biztosítsák a következő évi termést.  

És ha nem is kimondottan augusztus huszadikához kötődnek, az aratóünnepek gazdag hagyományát a nép ajkán megmaradt népdalaink, hangszeres zenéink is megőrizték. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha például a Hagyományok Háza, a MTA-BTK Zenetudományi Intézet és a Néprajzi Múzeum közös folklór adatbázisában (www.folkloredb.hu) az egyszerű keresésnél beütjük az arató szót: 127 aratóéneket dob ki a rendszer Jobbágytelkétől Kolonig, Magyarszováttól Sárospatakig.

Ha augusztus 20-a ünnepi hangulatát nem is adja vissza, a nyári nagy melegben elvégzett munka fölött érzett örömöt és hálát biztosan megidézik a dallamok.