Eszter, Eliza

Építészeti sétától vallásos népi énekig

2013.09.17. 15:55

Programkereső

A szeptember 21. és 22. között a Hagyományok Háza nemcsak saját székházában és múzeumában, de a Nemzeti Vágtán és az Évadnyitó Színházi Korzón is várja azokat, akik kíváncsiak a házban folyó munkára, a programokra.

A Hagyományok Háza már évek óta várja a látogatókat a Kulturális Örökség Napjainak hétvégéjén, hogy a Budai Vigadó épületének története mellett a ház mindennapjaival is megismertesse az érdeklődőket. Idén öt alkalommal szerveznek vezetett épületbejárást a Corvin tér 8. szám alatt. Szombaton 11 és 14 órától Nagy Csaba építész mesél a Vigadó történetéről, a felújításról, majd az ott működő két intézmény, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai vázolják fel, hogyan telnek hétköznapjaik, milyen programokon, képzéseken vehetnek részt a látogatók. Vasárnap 11, 14 és 16 órakor ugyanez a program, csupán az építész személye változik, akkor Déry Attila tartja a sétát. A Hagyományok Házához tartozó Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (I., Fő utca 6.) ezen a hétvégén (ahogy a Nyílt Hét miatt egész héten) ingyenesen látogatható, szombaton 16 órától, vasárnap 15 és 17 órától tárlatvezetésen és raktárbejáráson ismerhető meg a múzeum anyaga. Szombat délután 16 és 18 óra között gyerekek és felnőttek tehetik próbára kézügyességüket, majd 18 órai kezdettel a Vándor Vokál vallásos népi énekeket, archaikus imádságokat szólaltat meg ingyenes koncertjén.

Hagyományok Háza a Nemzeti Vágtán
Hagyományok Háza a Nemzeti Vágtán

Aki inkább a Nemzeti Vágta forgatagára kíváncsi, az is megismerkedhet a Hagyományok Háza életével: az Andrássy úton található standon nemcsak az intézmény kiadványait vásárolhatja meg, de kézműves foglalkozásokba is belekóstolhat, továbbá információkat kaphat tanfolyamokról, szakkörökről, gyerekfoglalkozásokról, előadásokról, bérletekről.

Vasárnap az Andrássy út egy másik szakaszán zajlik az Évadnyitó Színházi Korzó, amelyen a Hagyományok Háza szintén jelen lesz: standjánál az évad előadásairól, koncertjeiről kaphatnak tájékoztatást a folk műfajok szerelmesei, akik kedvezménnyel vásárolhatnak jegyeket is. Ezen kívül gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesemondással, zenés, táncos programokkal, Krajcsó Bence citerakoncertjével várnak mindenkit. A Liszt Ferenc téri színpadon a Magyar Állami Népi Együttes Szép magyar táncok címmel ad kamaraműsort 13.20-kor, amely után táncházat tartanak.