Etelka, Aletta

A Fonó kiadója Lajkóval együtt toplistás

2013.09.22. 14:52

Programkereső

Lajkó világzenei toplistás Mező című albumjának kiadóját, a Fonó Records-ot szintén a TOP Label 20-asba válogatta a WOMEX.
Lajkó Félix
Lajkó Félix

A World Music Charts Europe zsűrijében huszonnégy különböző európai ország ötven világzenei szakembere szavazza meg a legjelentősebbnek ítélt világzenei albumot. Minden hónap 1-jén kerül ki a wmce.de weboldalára az a tízes lista, amely abban a hónapban a legtöbb szavazatot kapta. Lajkó Félix áprilisban megjelent Mező című albuma augusztusban került először a világ legrangosabb világzenei toplistájának élére, majd szeptemberben ismét megszavazták listavezetőnek. A hegedűvirtuóz első citerás lemeze így történelmet ír: két hónapja vezeti azt a világzenei toplistát, amelynek élén a kilencvenes évek közepe óta nem szerepelt magyar lemez. A Mező - akárcsak a Fonó többi kiadványa - kapható digitális terjesztésben is.

Az album megjelenését újabb siker kísérte: a WOMEX szeptember 18-án tette közzé Top Label 20-as listáját, ahol a Fonó egyetlen magyar kiadóként szerepel. A Fonó Lajkó Félix Mező, Makovecz turné és Both Miklós Csillagfészek című lemezével került a világ húsz legjobb kiadója közé.

Többszáz label közül választották a Fonót - egyetlen magyar kiadóként - a húsz legjobb közé. 25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban a World Music Charts Europe világzenei toplistáját, amelynek alapján a WOMEX minden évben a világzenei vásár előtt kiválasztja a 20 legjelentősebb kiadót. Az első helyezettnek az azévi WOMEX-en díjat adnak át. 2012-ben a francia Lusafrica, idén a brit Riverboat Records kapja a listaelsőnek járó elismerést. A Fonó először 2012-ben jelent meg saját standdal a WOMEX világzenei expon; idén újra jelen lesznek Cardiffban, ahol október 23. és 29. között zajlik az idei világzenei seregszemle.