Konstantin

30 éves a Zengő

2013.09.30. 12:47

Programkereső

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Hagyományok Házában október 4-én este 7 órakor a Zengő együttes. Az est vendégei közt szerepel többek között Berecz András, a Vujicsics együttes, Enkh Jargal és Rüdiger Oppermann.

Baráti előadókat, zenészeket hívtunk meg, akikkel évek óta dolgozunk együtt, és akiknek a segítségével meg tudjuk mutatni, milyen sokszínű repertoárt alakítottunk ki az elmúlt 30 évben. A jubileumi koncertsorozat érdekessége, hogy vendégeink önállóan is játszanak, így rendkívül színes estére számíthat a közönség - mondja Bergics Lajos, az 1983-ban alakult Zengő alapítója és vezetője. - Fontos számunkra, hogy a népzene értékeit továbbvigyük a mai világban, ennek szellemében dolgozunk, ezt tartjuk szem előtt akkor is, amikor másokkal közösen alkotunk - mondja. A Zengő ennek szellemében a népzene-feldolgozás olyan útját választotta, amely igyekszik megőrizni e kultúra magas esztétikai színvonalát, kerülik a ma divatos elektronikus irányzatokat, muzsikájuk elsősorban régi stílusú dallamokat szólaltat meg akusztikus népi hangszereken.

Zengő
Zengő

Időről időre együtt dolgoznak más művészekkel, zenekarokkal is. Berecz András mesemondónak, énekesnek évekkel ezelőtt magyar tamburazenei összeállítást készítettek, barátságuk azóta is töretlen. Eredics Gáborral és a Vujicsics együttessel pécsi zenekarként régóta kapcsolatban vannak, a közös hangot nem volt nehéz megtalálni, hiszen ők is játszottak délszláv dallamokat. Enkh Jargal mongol torokénekes először a Pécsi Folknapokon nyűgözte le a Zengő tagjait, például azzal, hogy őt hallgatva úgy tűnik, egyszerre képes két szólamban énekelni. Rüdiger Oppermann neves hárfaművész, aki járja a világot, hogy mindenhol felkutassa a hárfán játszó zenészeket, és összegyűjtse, megőrizze tudásukat az utókornak - ritkán koncertezik, ezért rendkívül szerencsés a hazai közönség, hogy hallhatja őt Budapesten. A Zengővel a 2010-es kulturális fővárosok, Pécs, Isztambul és Bochum közös projektje kapcsán találkozott és a munkakapcsolat azóta is megmaradt, közreműködött például a Pördület című lemezen is.