Emma

Összművészeti nap a Fonóban

2013.10.08. 12:00

Programkereső

Járja be Ön is október 12-én a Fonót, és annak fizikai valamint szellemi értelemben vett szomszédait az idén 18 éves budai zeneház Összművészeti napján.

Az idén nagykorúságát ünneplő Fonó Sztregova utcai épületét nemcsak a zene, hanem remek művészek galériái is körülveszik, ugyanis a zeneház mögötti egykori gyárépületekben képzőművészek galériái kaptak helyet, illetve a szomszédban székel az egyik legismertebb hazai mozgásszínház, Goda Gábor társulata, az Artus is. Ezen a napon bárki megtekintheti Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeit, majd este 7 órától megtekinteni az Artus Filter performanszát, a Sőt c. előadás munkabemutatóját. A gyerekeket Boka Gábor népszerű utcaszínházának produkciójára várják a Fonóban, számukra a belépés is ingyenes lesz 14 éves kor alatt.

Artus
Artus

John Coltrane 1964-ben, pályája csúcsán vette fel a máig nagyhatású A Love Supreme című lemezt, ami egy egybefüggő, négy tételes mű. A lemezt megjelenése óta több mint tízmillió példányban vásárolták meg. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. Három remek kortárs jazz zenész, Juhász Gábor-gitár, Lukács Miklós-cimbalom és Szalai Péter-ütőhangszerek, arra vállalkoztak, hogy előadják John Coltrane remekművét.

Az albán származású énekesnő, Alba Hyseni a délszláv háború elől menekült Magyarországra. Utánozhatatlan hangjáért és produkcióiért az Antropos.hu kulturális online magazin legjobb énekesnőnek járó díját is ítélte neki, valamint Fonogram-díjra is jelölték.

Az estet a hazai jazzélet non plus ultárja zárja, a Dresch Quartettel zárja.

Kérdésünk: melyik független mozgásszínház lakik a Fonó mellett?

A helyesen válaszolók közül négyen partnerükkel ellátogathatnak a Fonó október 12-én megrendezésre kerülő Összművészeti napjára.