Emma

Újra komolyzenei lemez Keith Jarrett-től

2013.10.19. 22:13

Programkereső

Tizenöt év elteltével újra komolyzenei CD-t jelentetett meg Keith Jarrett világhírű amerikai jazz-zongorista. A duplalemezen a művész Bach hegedűre és zongorára írt szonátáit játssza Michelle Makarskival, de régebbi felvételek is hallhatók.

Jarrett korábban azt hangoztatta, hogy búcsút int a klasszikus zenének, miután krónikus kimerültség miatt csaknem két évig tartó pihenésre kényszerült az 1990-es évek végén. Betegsége arra sarkallta, hogy inkább jazz-zenészként komponáljon, és ne komolyzenei előadóként szerepeljen. Döntésében közrejátszott, hogy kiábrándult a klasszikus zenei lemezek készítésének folyamatából, mint mondta, kevés idő állt rendelkezésre a zenésztársakkal közös próbákra és hiányzott az együttműködés. Nem tetszett neki az sem, hogy a hangsúly a technikai tökélyre való törekvésen volt az érzelmek közvetítése helyett.

Keith Jarrett
Keith Jarrett

Mostani lemeze a Makarskival való, véletlenszerűen kezdődött együttzenélések sorozatából nőtt ki. A hegedűművész Jarrett korábbi albumain, többek közt a kortárs komolyzenéből válogató Bridge of Light című 1993-as albumon is közreműködött. Barátságuk a zongoristának a visszatérése utáni első szóló zongorakoncertjén, 2005-ben éledt újjá, a közös zenélés 2008-ban kezdődött. Bachot Makarski választotta, mert tudta, hogy a zeneszerző Jarrett kedvenc komponistája.

"Keith rendkívül tiszteli a klasszikus zenét, de jazz-zenészként azt is tudja, hogyan figyeljen és reagáljon partnerére, másként, mint ahogy azt a jazzt nem művelő zongoristák teszik" - fogalmazott Michelle Makarsi. Elmondta, klasszikus próbafolyamat nem volt, "felfedező" munkát végeztek. És bár ragaszkodtak Bach eredeti zenéjéhez, néhány helyen kiegészítéseket eszközöltek.

A 68 éves Jarrett hangszerének egyik legjobbja. Hároméves korában kezdett zongorázni és nagyon hamar nekilátott a zeneszerzésnek is. Tízéves sem volt, amikor már turnézott és saját szerzeményeivel lépett fel. Az első "felnőttkori" zenekar, amelyben játszott, a Charles Lloyd Quartet volt. A jazz legnagyobb egyéniségei közül játszott Charlie Hadennel, Miles Davisszel, Jan Garbarekkel, harminc éve dolgozik együtt Jack DeJohnette-tel és Gary Peacockkal. Közvélekedés szerint Jarrett az egyik legjobb improvizációs készséggel megáldott zongorista, leghíresebb lemezei közül is kiemelkedik az 1971-ben megjelent Facing You és az 1975-ös The Köln Concert.